BIZIT plus

Koja je najbolja grafika za rudarenje?

Najjednostavniji odgovor na pitanje „šta je rudarenje?“ je da je to proces tokom kojeg kripto-rudari koriste svoje kompjutere da bi generisali neku digitalnu valutu, uz pomoć specijalizovanog koda, a proces se naziva rudarenjem zato što je „pronalaženje“ novog bitkoina podjednako teško kao što je nekad bilo pronaći komadić zlata. Naime, kompjuterski programi korisnika rešavaju niz problema kako bi mrežu održali sigurnom, pa tako ulažu energiju (koja nije mala, niti jeftina) u čitav proces, te na taj način zarađuju svoje parče kripto-hleba.

PCPress.rs Image

Ovaj proces, naravno, zahteva i određene komponente, te tako Nvidia ima jednu od najboljih samostalnih grafičkih karti na tržištuTesla V100, koja košta čak 8000 dolara i nije namenjena gejmerima, te običnim korisnicima, već radnim stanicama i serverima, za AI i deep learning, te, iako joj to nije primarna funkcija, može da se koristi i za rudarenje.

Svako ko poseduje bilo kakav računar pomisli kako bi mogao da postane digitalni rudar, ali je proces rudarenja u sadašnjem trenutku prilično težak. U početku se tek nekoliko hiljada ljudi interesovalo za kriptovalute, pa je svako ko je posedovao moćniji kućni računar u slobodno vreme mogao da rudari. Tako su u kripto-svitanje korisnici mogli da izrudare na hiljade bitkoina, što bi ih danas učinilo milionerima. Ali kako se na milione korisnika priključilo mreži, te je vrednost porasla, velike kompanije su počele sa izgradnjom farmi servera, gde je na hiljade grafičkih procesora zaduženo za rudarenje. Stoga prosečni računari nemaju ni približno dovoljno snage da bi mogli da budu konkurentni, te zarade neki delić bitkoina, ili neke druge valute.

Pročitajte i:  Kad se moćan AI spoji sa humanoidnim robotom

PCPress.rs Image

Tako su obični korisnici počeli da testiraju različite grafičke karte, te traže savršenu rudarsku, pa je, na primer, BuriedONE Cryptomining testirao Nvidia Tesla V100 model u različitim zadacima kriptorudarenja. Tom prilikom je Ethereum rudarenje dostiglo 94 MH/s, što je odličan rezultat u poređenju sa overklokovanim TITAN Xp modelom koji postiže oko 40-42MH/s, ili Radeon RX Vega 64 koji postiže 38-42MH/s. Nvidia Tesla V100 grafička karta ima 16 GB HBM2 memorije, memorijski protok od 900GB/se, a, poređenja radi, TITAN Xp ima 547GB/s protok, dok AMD postiže 483GB/s na Radeon RX Vega 64.

S druge strane, ako računate da u realnim uslovima Radeon RX 580 sa 8 GB memorije i modifikovanim BIOS-em može bez problema da dostigne 30 MH/s, a košta oko 350 evra, investicija u V100 od 8000 evra, naspram 1050 evra za tri RX 580 odjednom ne deluje kao isplativa

Izvor: Tweak Town

Facebook komentari: