BIZIT plus

Koliko je brza 4G mreža u Srbiji?

Britanska kompanija OpenSignal, koja se bavi istraživanjima vezanim za bežične mreže, objavila je izveštaj zemalja sa najbržim 4G vezama na svetu za februar 2018. godine, među kojima se Srbija našla na 12. mestu. U odnosu na prethodnu godinu, Srbija je napredovala na listi zemalja sa najbržom 4G mrežom, pa je tako u junu 2017. godine bila na 14. mestu.

PCPress.rs Image

Kompanija OpenSignal procenila je da Srbija ima brzinu LTE/4G mreža 32,22 Mbps, što stavlja našu zemlju u sam svetski vrh. Brži internet od Srbije imaju komšije u Bugarskoj i Mađarskoj, a ove godine Hrvatska je po brzini 4G mreže jedno mesto iza Srbije, dok je prošle godine bila bolje rangirana od naše zemlje. Što se tiče sveta, najbržu 4G mrežu ima Singapur, prosečne brzine 44,31 Mbps, a najsporiju Indija, prosečne brzine 6,07 Mbps. Srbija je napredovala i na listi rasprostranjenosti 4G LTE signala, pa je njime pokriveno preko 75 odsto stanovništva, što je smestilo zemlju u gornji deo liste, nakon što je prošle godine bila u donjem delu. Istraživanje nije vršeno na Kosovu i Metohiji, ali ni u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

PCPress.rs Image

OpenSignal je istraživanje sproveo u preko 70 zemalja, na uzorku većem od 550.000 korisnika, sa ukupno prikupljenih skoro 20 milijardi pristupa LTE mreži. Istraživanje je uključivalo samo LTE konekcije, i računat je pristup LTE mreži tokom pokreta korisnika, mirovanja, u gradskim sredinama i ruralnim predelima. Preciznost merenja je velika, kako tvrde u OpenSignal kompaniji, jer su zasnovana na podacima koje je prikupila istoimena aplikacija koju su koristili učesnici u testiranju. Uzeta je prosečna brzina download-a za svaku zemlju, za sve LTE mreže u funkciji. U istraživanju su učestvovali samo iOS i Android korisnici, jer OpenSignal nema Windows Phone niti Windows 10 aplikaciju, što je inače zanemarljivo, s obzirom na broj aktivnih Windows phone korisnika.

Izvor: Mondo

Pogledajte i: Vodič za bezbednost video nadzor mrežne infrastrukture
Facebook komentari: