Koliko košta proizvodnja iPhone 14 Pro Max telefona?

Svi znamo koliko u maloprodaji koštaju iPhone 14 različite varijante Apple telefona, ali ste se sigurno često pitali kolika je njihova proizvodna cena. Kada se radi o iPhone 14 Pro Max modelu, Counterpoint Research nam daje odgovor na to pitanje. Prema podacima koje su oni prikupili, ukupna cena komponenti od kojih je telefon sastavljen, u verziji sa 128 GB prostora za podatke, košta 464 dolara. 

PCPress.rs Image

Prema Counterpoint Research-u, pomenuta cena koštanja delova za iPhone 14 Pro Max je za 3.4 procenta viša u odnosu na delove ugrađene u iPhone 13 Pro Max. Razlika u ceni nastala je jer nova verzija koristi napredniju (skuplju) glavnu kameru rezolucije 48 MP, kao i novi displej. S druge strane, neke druge komponente su pojeftinile, pri čemu su u najvećem padu, zbog omasovljenja proizvodnje, komponente vezane za 5G tehnologiju (13 procenata). Inače, A16 Bionic čip je skuplji za oko 11 dolara u odnosu na A15 Bionic čip, a njegova cena čini oko 20 procenata ukupne cene svih komponenti u iPhone 14 Pro Max telefonu.

Pročitajte i:  Budući Samsung Galaxy satovi - kvadratni 

Naravno, da bi se dobila konačna cena proizvodnje, potrebno je dodati i cenu rada na sklapanju telefona, pakovanje i troškove distribucije do prodavnica. Pored toga u cenu koštanja potrebno je uračunati i troškove Apple-a na istraživanje, razvoj, prodajne i marketinške aktivnosti. Uprkos nešto višoj ceni komponenti, iPhone 14 Pro Max košta isto kao i iPhone 13 Max (kada se pojavio u prodaji). A jedan od najvećih „skokova“ u ceni proizvodnje desio se između proizvodnje iPhone 11 i iPhone 12 serija telefona. Tada su cene komponenti porasle za čak 26 procenata, prvenstveno zbog ugradnje tada novih (i preskupih) 5G modema.

Izvor: 9to5mac

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,