BIZIT plus

Koliko su zarađivali Google i Apple

U poslednja dva dana svoje finansijske rezultate predstavile su kompanije koje su možda i najveći IT brendovi – Google i Apple.

401(K) 2013Neto profit kompanije Google u poslednjem kvartalu 2012. godine iznosio je 2,89 milijardi dolara, odnosno 7 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni prihodi skočili su za trećinu, na 14,4 milijarde dolara, saopšteno je iz ove kompanije.

“Završili smo godinu jakim kvartalom”, rekao je izvršni direktor kompanije, Leri Pejdž, “i dostigli smo 50 milijardi prihoda po prvi put prošle godine”.

Što se Applea, jednog od najvećih konkurenata kompanije Google, tiče, ostvareni neto profit je 13,1 milijardi dolara, isto kao i godinu ranije, prenosi BBC.

Ukupni prihodi porasli su za 18 posto, na 54,5 milijardi dolara.

Apple je prodao 47,8 miliona iPhonea u kvartalu, što je porast u odnosu na godinu ranije, a porast je zabeležen i u prodaji iPada, kojih je prodato 22,9 miliona. Mnogi analitičari, međutim, očekivali su da prodaja iPhonea 5 pređe cifru od 50 miliona.

“Oduševljeni smo rekordnim prihodima od 54 milijarde dolara i prodajom preko 75 miliona iOS uređaja u jednom kvartalu”, rekao je izvšni direktor kompanije Apple, Tim Kuk.

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Sa druge strane, analitičar Džef Sika za BBC kaže da Apple pati od “prokletstva velikih očekivanja”. “Cifre su sumornije od onoga što se očekivalo”, rekao je on.

(Photo: 401(K) 2013/Flickr)

Facebook komentari: