Računari i Galaksija

Kompaktni analizator kompanije Rohde & Schwarz pojednostavljuje testiranje digitalnih TV predajnika

PCPress.rs ImageNovi kompaktni TV analizator R&S®ETC nudi kompletan asortiman mernih funkcija potrebnih za proveru kvaliteta emitovanja ISDB-T, DVB-T i DVB-T2 predajnika. Namenjen je mrežnim operatorima koji dobijaju uređaj velike preciznosti, lak za korišćenje, sa najboljim odnosom cene i mogućnosti.

R&S®ETC je multistandardni uređaj srednjeg dometa koji podržava zemaljske standarde emitovanja ISDB-T, DVB-T i DVB-T2, i predstavlja ekonomično rešenje za mrežne operatore za testiranja predajnika prilikom puštanja u rad, održavanja i servisiranja. Uređaj je idealan za ovaj posao, jer nudi razne mogućnosti merenja, kao što su analiza spektra, analiza TV signala, skalarna analiza mreže i merenje snage emitoavanja – i sve to u jednom instrumentu. Takođe može da se koristi za merenje pokrivenosti terena mrežom, na primer tokom vožnje. Izuzetno je kompaktan i ekonomičan, s obzirom na mogućnosti.

Ovaj analizator u potpunosti podržava jednostruke i višestruke režime PLP prenosa DVB-T2 signala i nudi detaljan prikaz svih relevantnih parametara. Ima ugrađen predpojačivač i preselektor, čime povećava dinamički opseg merenja i osetljivost, pa su i merenja slabih signala veoma precizna. A ako se priključi eksterni senzor, R&S®ETC postaje merač snage emitoavanje RF signala visoke preciznosti.

Osnovna komponenta ovog uređaja je FPGA demodulator koji demoduliše primljeni signal u realnom vremenu i tako doprinosi viskoj preciznosti merenja. Zahvaljujući velikoj brzini merenja, analizator pouzdano otkriva i kratkotrajne signale koji prouzrokuju interferenciju. Demodulacija u realnom vremenu omogućava kontinualno merenje odnosa bitskih grešaka (BER, bit error ratio) primljenog signala. Dekodirani strim se dobija na ASI izlazu analizatora, odakle se može proslediti na dalju obradu ili direktno na TV ekran.

R&S®ETC je uređaj kojim se lako upravlja, preko tastature i rotacionog prstena. Često korišćene funkcije se mogu dodeliti specijalizovanim tasterima, a dobijeni rezultati merenja se mogu snimiti u odgovarajuće profile, odakle se po potrebi mogu lako i brzo učitati. Za merenja pokrivenosti signalom, moraju se uzeti u obzir i karakteristike antene – a one se mogu uneti kao parametar, posle čega će analizator automatski uneti kompenzaciju u rezultate merenja.

Softver R&S®ETCView, koji se dobija uz analizator, omogućava jednostavnu dokumentaciju i obradu rezultata merenja, kao i unos nekih parametara koji se prosleđuju analizatoru, a razmena podataka između analizatora i računara se obavlja preko USB ili LAN kabla. Softer takođe omogućava daljinsko praćenje signala, na primer, predajnika koji rade bez nadzora.

Izvor: Rohde & Schwarz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,