ERP 2024

Kome treba AI četkica za zube?

AI se već neko vreme u sve meša – pomaže nam na svakom koraku. Uvukao se i u oralnu higijenu, u trenutku kad je Oral-B smislio AI četkicu za zube koja košta 400 dolara. I pre toga.

PCPress.rs Image

Oral-B je još 2019. lansirao električnu četkicu za zube Oral-B Genius X. Tako se pranje zuba približio budućnosti u kojoj će korisnici moći da komuniciraju sa svim objektima koje koriste u svakodnevnom životu. Ta prva četkica je stigla sa dodatkom u obliku veštačke inteligencije, zahvaljujući čemu je korisnik mogao da dobije informacije o tome da li ispravno pere zube.

Četkica se uz pomoć Bluetooth konekcije povezivala sa odgovarajućom aplikacijom na pametnom telefonu, koja je pokazivala koliko je vremena proteklo od početka pranja, a tu je bio i vodič koji je korisnika upućivao na zubna mesta koja zahtevaju više pažnje. Oral-B je iskoristio senzore preko kojih se utvrđivalo kada četkica vrši preveliki pritisak na zube i desni, i da li je svakom delu posvećeno dovoljno pažnje. Prikupljeni podaci su se potom slali na aplikaciju, zahvaljujući čemu je korisnik dobijao precizan vodič za pravilno pranje zuba.

Pročitajte i:  Italija ulaže 1 milijardu evra u AI

Posle toga se pojavila i četkica sa virtuelnim asistentom Alexa – Oral-B Guide. Ljubitelji veštačke inteligencije i pranja zuba su u avgustu 2020. godine mogli da kupe Alexa četkicu za 230 dolara. Iako i dalje može da se nabavi, više nema asistenta. Ima mogućnost da se poveže na internet, a korisnik od asistenta može da traži da mu pusti muziku, vesti, da ga obavesti o vremenskoj prognozi ili da uključi i isključi neki pametni uređaj u kući. U februaru 2022. kompanija je odlučila da ukine podršku za Alexu.

Neki korisnici kažu da su kupili Guide samo zbog toga što je to bio jedini način da dobiju Alexa zvučnik koji je otporan na vodu. Asistent sada ne radi ni na četkicama na kojima je već instaliran, pa je bes vlasnika opravdan. Eksperti preporučuju opreznost kada se radi o uređajima koji mogu da se povežu na internet, jer postoji velika mogućnost da podrška neće dugo trajati.

Oral-B već ima novu AI četkicu, a u opisu se tvrdi da opet prati pokrete korisnika kako bi ga obavestila da li dobro pere zube. I sve to za 400 dolara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *