ePlaneta

Kompanije za AI traže od američkog suda da odbaci tužbu umetnika za autorska prava

Stability AI, Midjourney i DeviantArt odgovorili su na tužbu koju je grupa umetnika podnela protiv masovnog kršenje autorskih prava. Umetnici su naveli da su kompanije koristile njihov rad u generativnim sistemima veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

AI zloupotrebljava radove umetnika

Kompanije su tražile od saveznog suda u San Francisku da odbaci predloženu grupnu tužbu umetnika. Kompanije tvrde da slike koje je kreirala veštačka inteligencija nisu slične radu umetnika. Takođe, kompanije navode da u tužbi nisu navedene konkretne slike koje su navodno zloupotrebljene.

Sarah Andersen, Kelly McKernan i Karla Ortiz tužile su kompanije u januaru. Umetnici su tvrdili da je neovlašćeno kopiranje njihovih dela za obuku sistema i kreiranje slika generisanih veštačkom inteligencijom prekršilo njihova prava.

Kompanije navode da umetnici „nisu identifikovali nijednu sliku koja navodno krši autorska prava a kamoli onu koja je suštinski slična bilo kom od njihovih dela zaštićenih autorskim pravima“. Zatim, kompanije navode da tužba takođe ne „identifikuje nijedno delo bilo kog umetnika“ koje je „navodno korišćeno kao podatak za obuku“.

Pročitajte i:  Adobe zapretio tužbom zbog "kopiranja" logoa

Online zajednica za umetnička dela DeviantArt, takođe je navela da nije odgovorna za navodno nedolično ponašanje kompanija sa veštačkom inteligencijom.

„Uzimajući tužbe umetnika po nominalnoj vrednosti, DeviantArt nije uradio nijednu od stvari koje bi navodno dovele do utvrđene odgovornosti“.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: