Kompjuterski nepismeno 84 odsto anketiranih studenata

Za 84 odsto anketiranih studenata FON-a, FPN-a, Pravnog i Ekonomskog fakulteta moglo bi se reći da su  kompjuterski nepismeni, jer ne znaju da koriste Eksel, što je jedan od četiri osnovna zadatka za kompjutersku pismenost, pokazalo je istraživanje NVO Zaštita potrošača, urađeno na uzorku od 202 studenta.

PCPress.rs Image

Nenad Bumbić iz te organizacije rekao je Tanjugu da se do tih rezultata došlo metodom anonimne ankete i objasnio da se, prema metodologiji Republičkog zavoda za statistiku i Evropske unije, osoba može smatrati kompjuterski pismenom ako zna da uradi četiri zadatka – da napise nešto u programu “Vord”, da napravi grafik u “Ekselu”, da nađe informaciju na internetu i primi i pošalje mejl.

Bumbić je rekao da svi znaju da prime i šalju elektronsku poštu, kao i da napišu nešto u programu “vord” i da se zbog toga istraživanje baziralo na težim zadacima – sabiranju niza od devet brojeva u “ekselu” i pravljenje grafika.

“Čak 84 odsto od ukupno 202 anketirana studenta tvrdilo je da zna da koristi Eksel, jedan od tri osnovna programa iz Majkrosoftovog paketa kancelarijskih programa, koji se nalazi gotovo na svakom računaru. Međutim, samo 14 odsto njih znalo je da sabere niz od devet brojeva u ovom programu, a manje od pet odsto studenata zna da izradi najjednostavniji grafik”, rekao je Bumbić.

Pročitajte i:  Excel funkcije SORT i SORTBY

On je dodao da je isto istraživanje pokazalo da osnovne stručne termine na engleskom ne zna 72 odsto studenata, te da je takvo stanje posledica činjenice da skoro nema praktične nastave na tim fakultetima, kao i da većina profesora drži nastavu na način na koji je to rađeno pre više od 30 godina.

“Studenti su imali mogućnost da zadatke rade na laptopu sa mišem, nudili smo čak i nagradu od 200 dinara ko uradi zadatak za pet minuta”, rekao je Bumbić i dodao da je njemu najzanimljivije bilo to što su svi anketirani rekli da znaju, a posle se ispostavilo da to nije baš tako.

Prema njegovim rečima, osoba se može smatrati kompjuterski pismenom ako zna da uradi ta četiri zadatka, među kojima je i izrada grafika, a prema tom kriterijumu čak 95 odsto studenata obuhvaćenih fakulteta je nedovoljno kompjuterski pismeno.

Bumbić je dodao da je na svakom fakultetu anketirano po 50 studenata kako bi bili sigurni u validnost istraživanja, jer kaže da je za statistiku potrebno minimum 30.

Pročitajte i:  Višestruko grananje u Excel izveštajima

Ipak, Bumbić kaže da postoje svetle tačke, odnosno studenti koji su znali da reše zadate probleme, a isticali su da su to naučili zahvaljujući profesorima koji su nastavu organizovali kroz praktičan rad, ali i da je problem što na svakom od fakulteta obuhvaćenih istraživanjem postoji tek po jedan ili dva takva profesora.

Bumbić je napomenuo i da istraživanje nije urađeno u saradnji sa fakultetima.

Izvor: Tanjug

Foto: Huffington post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,