BIZIT plus

Kompjuterskom ekspertu koji je zaustavio WannaCry ransomware preti zatvorska kazna

Pošast zvana WannaCry ransomware koja je u maju 2017. godine pogodila hiljade računara, uključujući i 16 bolnica u Velikoj Britaniji, od žrtava je zahtevala uplatu od 300 dolara-a u bitcoin-ima kako bi povratile svoje podatke.

PCPress.rs Image

Kolaps koji je nastao na ovaj način onemogućio je funkcionisanje bolnica, jer niko nije mogao da pristupi podacima i kartonima bolesnika. Registrovano je preko 200.000 zaraženih računara, u preko 150 zemalja. Zemlje sa najviše zaraženih bile su Rusija, Velika Britanija i Španija.

Mladom kompjuterskom ekspertu koji je zaustavio WannaCry napad sada preti zatvorska kazna, pod optužbom da je pomogao u pravljenju virusa Trojan Kronos, koji je navodno ciljano napadao bankovne račune. Marcus Hutchins bi zbog toga mogao da bude osuđen i na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Uhapšen je u Las Vegasu, te optužen za šest slučajeva proizvodnje, širenja, te održavanja virusa Trojan Kronos u periodu između jula 2014. i jula 2015. godine. Navodi se da je napravio Kronos virus, te prepustio neimenovanoj osobi da ga proda za 2.000 dolara preko online kanala.

Tor Ekeland, advokat specijalizovan za slučajeve cyber kriminala, rekao je kako tužilaštvo nema jak slučaj protiv Hutchins-a, budući da ne postoje dokazi da je zaradio neku sumu novca za koju ne može da dokaže poreklo.

Kronos virus se navodno raširio putem mejlova, te omogućavao da se dođe do lozinki za bankovne račune žrtava, a Hutchins je optužen da ga je prodao na dark web prodajnom mestu – AlphaBay, koje je američka vlada uspela da zatvori u julu 2017. godine.

Hutchins je u maju proglašen herojem, budući da je našao način da okonča WannaCry ransomware, a od tada konsultuje GCHQ centar za cyber sigurnost. Iako njegov advokat objašnjava da se pravljenje i distribuiranje virusa po zakonu razlikuje od korišćenja takvih softvera u kriminalne svrhe, stručnjaci upozoravaju da će ovaj slučaj poslati lošu poruku stručnjacima iz zajednice za cyber sigurnost.

Izvor: telegraph.co.uk

Facebook komentari: