BIZIT plus

Kongresmen traži da se WikiLeaks proglasi terorističkom organizacijom

Peter KingPiter King, trenutni direktor Komiteta za domovinsku bezbednost zahtevao je da Obamina administracija proglasi WikiLeaks terorističkom organizacijom i smesti je u isti koš s Al Kaidom i Aum Šinrikjo ‒ japanskim kultom koji je pustio smrtnosni gas sarin u tokijski metro. On je istakao da WikiLeaks ispunjava zakonske uslove za takvu meru budući da predstavlja jasnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kinga je na taj korak podstaklo masivno objavljivanje preko 250.000 diplomatskih telegrama Stejt departmenta, koje je WikiLeaks dostavio medijima pre nego što ih je objavio na Internetu. Bela kuća osudila je objavljivanje tih informacija, koje je Špigl proglasio „političkim krahom američke spoljne politike.“

Pored toga, King je tražio da Državni tužilac osudi osnivača sajta, Džulijana Asanža za špijunsku zaveru zbog odavanja poverljivih informacija. Ako Stejt department doda WikiLeaks spisku terorističkih organizacija, američke banke moraće da ukinu isplate toj organizaciji. WikiLeaks trenutno prima donacije putem PayPal-a, bankarskih transakcija i uplata preko kartica Visa i Mastercard.

Mediji su zasad objavili samo mali deo diplomatskih telegrama. WikiLeaks ističe da će ostale objaviti u fazama u narednim mesecima.

Izvor: CNET

Facebook komentari: