Korak ispred ostalih – RRC i Cisco rešenja za kolaboraciju

Vreme kada smo slali poslovni mejl i odmah telefonom proveravali da li je stigao odavno je prošlo. Cisco paleta proizvoda za kolaboraciju omogućava vam da poslove završavate baš kao da ste sve vreme s partnerom.

1415012609.49-AP71150Zahvaljujući kvalitetnim proizvodima, razgranatoj strukturi partnerskih i distributerskih kompanija, vodeći svetski proizvođači imaju značajno mesto i na našem tržištu. Kao najveći distributer IT opreme u regionu izdvaja se kompanija RRC d.o.o.

RRC je osnovan 1992. godine u Moskvi i danas sa preko 450 zaposlenih u dvadeset jednoj kancelariji, u osamnaest zemalja, pokriva skoro sve zemlje centralne i istočne Evrope i bivše države SSSR-a. U našem regionu RRC je prisutan više od 10 godina i zastupnik je mnogih vodećih IT brendova, među kojima su APC, Avaya, Cisco, EMC, IBM, Motorola… Nudeći kompletan Value Added distributivni paket koji uključuje hi-tech proizvode, napredna rešenja uz optimalne cene, kompletnu pomoć partnerima uključujući i edukaciju, uspešno spaja vodeće IT vendore s velikom bazom partnera.

U današnje vreme sve kompanije suočavaju se s velikim izazovom da isprate tehnološki razvoj, budu u korak s konkurencijom i nametnu se kao lider. U poslednjih 30 godina kompanija Cisco Systems, proizvođač IT opreme, ne samo da ide u korak sa svim trendovima već je ona ta koja ih predvodi i stalno daje inovativna rešenja.

Cisco Systems pokriva sva mrežna rešenja, kako na hardverskom tako i softverskom nivou. Veliki broj razvojnih timova konstantno radi na unapređenju svih tehnologija – switching, routing, wireless, voice, video, data centri…

Vrhunska saradnja

Danas, u vreme kada e-mail nije dovoljan kao sredstvo poslovne komunikacije, kolaboracija se postavlja kao neminovno rešenje. Ljudi imaju potrebu i očekuju da na svakom uređaju, u svako doba dana sve neophodne informacije budu pristupačne. Bitne su uštede na svakom koraku, a naročito vremena i novca. Tako se npr. korišćenjem video-konferencija mogu ostvariti značajne uštede na troškovima poslovnih putovanja, sastanci se brže organizuju, a vreme čekanja odgovora na mail skraćuje u direktnoj komunikaciji.

Kompanija Cisco Systems nudi širok portfolio uređaja za video-konferenciju, hardverskih telepresence sistema i raznih softverskih kroz cloud. Od hardverskih endpoint-a u ponudi su manji desktop modeli EX60 i EX90, zatim modeli namenjeni za manje prostorije, kao što su MX200 i MX300, dok su modeli MX700 i MX800 namenjeni za veće konferencijske sale. U ponudi je i kompletno rešenje za konferencijsku sobu IX5000 gde se uz sistem nude i stolovi i stolice, s takvim dizajnom i pozicioniranom kamerom da se što bolje dočara prisustvo svih učesnika. Vodilo se računa o optimalnoj udaljenosti od stola kako bi se imao privid da svi zajedno sede za istim stolom, a takođe i o rezoluciji kamere koja daje realnu boju lica. Kod ovog, a i generalno kod drugih sistema koji podržavaju dve kamere, postoje opcije da jedna kamera prati i zumira govornika, a druga ostale učesnike za stolom. Takođe, jedna od mogućnosti telepresence sistema jeste paralelno praćenje učesnika na sastanku dok se u drugom delu ekrana, a kod nekih modela i na više ekrana, može emitovati neka prezentacija ili drugi sadržaj s nekog od računara, povezati se na Webex sesiju…

Osim pomenutih rešenja sa integrisanim monitorima, tu su i modeli SX10, SX20, SX80 gde korisnik sam bira ekran odgovarajuće veličine. Svi modeli su jednostavni za korišćenje i veoma brzo se instaliraju. Model SX10 je spreman za rad čim se raspakuje iz kutije, dodaju mu se ekran i slušalice, a što se napajanja tiče, dovoljno je povezati SX10 na mrežu preko nekog PoE uređaja, tako da je za svega par minuta operativan. Naravno, s povezivanjem na sistem objedinjene komunikacije (Cisco Call Manager/Cisco Bussiness Edition) ostvaruju se brojne dodatne funkcionalnosti.

Mobilna kolaboracija

Cisco Systems prati i trend mobilnih uređaja sa ekranima osetljivim na dodir. U ponudi su desktop telepresence sistemi DX70, DX80 sa ekranima osetljivim na dodir. Oni mogu preko USB porta ili bluetooth-a da se povežu na računar, s koga može da se deli sadržaj ekrana. Vredi pomenuti i telefon/TP sistem DX650 koji objedinjuje audio i video visoke rezolucije, omogućava korišćenje svih opcija koje sistem objedinjene komunikacije pruža, Webex, cloud servise… U osnovi je Android platfoma i podržana je Intelligent Proximity tehnologija, kao i kod većine telepresence sistema, preko koje se uređaj može upariti s mobilnim uređajem koji koristimo, mogu se sinhronizovati kontakti, kao i da se pri pozivu pređe s mobilnog uređaja na korišćenje DX650 koji nam daje bolji kvalitet zvuka. Intelligent Proximity omogućava i da se deli sadržaj s nekog drugog TP sistema, prati prezentacija, vraća na određeni slajd, naprave screen capture-i…

U ponudi postoji veliki broj standardnih i video IP telefona, s displejima u boji ili crno-belim, s mogućnošću dodavanja ekspanzionih modula, konferencijskih telefona…

Neizostavan deo ponude čine sistemi objedinjene komunikacije s brojnim funkcionalnostima za upravljanje telefonima, obradom poziva i objedinjenu komunikaciju (instant messaging, govorna pošta, presence, video, e-mail) u vidu namenskog uređaja Call Manager-a ili softverskog rešenja Bussiness Edition gde verzija zavisi od veličine implementacije, a instalacija može biti lokalno na serveru ili u nekom javnom ili privatnom cloud-u.

Cisco aplikacije koje nam omogućavaju kolaboraciju na bilo kom uređaju i bilo gde jesu: Jabber, Cisco Unity Connection, Cisco Webex Meeting. Cisco Jabber omogućava jednostavno slanje poruka, govorne ili video pozive, desktop sharing i konferencije s bilo kog uređaja (PC, Mac, iPhone, iPad, Android, Nokia i BlackBerry). Zahvaljujući Cisco Unity Connection aplikaciji, moguć je pristup i administracija pisanih ili glasovnih poruka iz e-mail-a inbox-a, Web browser-a, Cisco Jabber-a, sa Cisco IP telefona, smartfonea ili tableta. Kroz cloud je implementirano Cisco Webex Meeting rešenje gde je moguće deljenje sadržaja (fajlova, aplikacija, desktop-a) u realnom vremenu među grupom korisnika uz visoku rezoluciju audio i video signala preko raznih uređaja.

U odnosu na Webex Meetings, Cisco je otišao korak dalje s kreiranjem Collaboration Meeting Rooms gde se kroz cloud rešenje korisnicima omogućavaju usluge Webex-a kombinovane s video-konferencijama. Kroz Collaboration Meeting Rooms svako može u „sosptvenoj sali za sastanke” da zakaže ad hoc sastanak ili u neko određeno vreme, s jednim ili više učesnika, a sadržaj može pratiti na raznim uređajima i kroz razne aplikacije. Na ovaj način korisnici iskorišćavaju sve prednosti kolaboracije i  mogu da zadovolje poslovne potrebe, jer je omogućena dostupnost i deljenje informacija između članova tima u svako doba dana, bilo gde i na bilo kom uređaju. Jedno od takvih rešenja jeste Cisco Spark. Cisco Spark je rešenje gde pojedinac nakon registracije može besplatno da koristi brojne opcije, kao što su neograničeno kreiranje virtuelnih soba za jedan na jedan poruke ili grupne, deljenje fajlova, video-poziv i sastanke do tri učesnika, integraciju kalendara i kontakata s mobilnog telefona. Uz dodatnu pretplatu koju korisnici mogu kupiti preko bilo koje Cisco partnerske firme, korisnici dobijaju mogućnost proširenja broja učesnika do 25 i tehničku podršku.

Na jednom mestu

Sve pomenute proizvode, kao i brojne druge iz široke palete Cisco proizvoda, možete kupiti preko neke od Cisco partnerske firme. Svi Cisco partneri, kao i krajni korisnici, mogu se obratiti za pomoć pri kupovini ili kreiranju željenog rešenja Cisco distributeru RRC d.o.o.

Kompanija Cisco System proglasila je RRC d.o.o za najboljeg distributera u Jugoistočnoj Evropi za 2014. godinu. Osim tehničke i finansijske podrške koju pruža partnerima, u prostorijama RRC-a možete prisustvovati demonstraciji opreme raznih Cisco rešenja. Za više informacija možete se obratiti na mail adresu cisco@rrc.rs.

(Objavljeno u časopisu connect 50)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,