Korisnici su spremni za Linux „Y2K“ bag

Za manje od 18 godina, 19. januara 2038. godine u 03:14:08h po GMT-u, najavljen je kraj Linux sveta. OK, ne baš bukvalno, ali tog trenutka će se desiti situacija koju su Windows korisnici prošli sa Y2K bagom. Naime, Unix i 32-bitni Linux zasnovani sistemi počinju merenje vremena od 1.1.1970. godine u 00:00:00h, u 32-bitnom single signed integer formatu. U vreme koje smo naveli na početku ovog teksta, biće dostignut maksimalan broj sekundi u ovom formatu od Epoch datuma (datum početka merenja). Sekund posle toga, brojač će se resetovati i nastaviti sa brojanjem od njegove negativne vrednosti, što će poremetiti mnoge stvari u OS-u.

PCPress.rs Image

Linux developeri su na vreme uočili potencijalni problem. Zato je Linux kernel developer Arnd Bergman, zajedno sa mnogim drugim programerima uzeo aktivno učešće na ispravljanju tog nadolazećeg problema. Ta ispravka će biti implementirana u Linux 5.6 kernel-u, tako da će 32-bitni sistemi biti u stanju da rade i nakon 2038. godine.

Postavlja se (logično) pitanje ko još koristi 32-bitne operativne sisteme? Već odavno upotrebljavamo 64-bitne računare, pa je stoga i softver prilagođen njihovim sposobnostima. Međutim, postoji mnogo embedovanih sistema i IoT uređaja koji se zbog raznih ušteda (u prostoru i memoriji) i dalje zasnivaju na 32-bitnim, uglavnom Linux sistemima. A očekuje se da će se takvi sistemi i u narednim godinama/decenijama upotrebljavati na novim uređajima ovog tipa.

Pročitajte i:  Kritična ranjivost koja pogađa većinu Linux distribucija omogućava postavljanje bootkitova 

Zato ne treba mnogo pametovati. Kao što znamo, Y2K bag je početkom 2020. godine ponovo „napao“ računarske sisteme, pa ne sumnjamo da bi to moglo da se desi i za 18 godina sa Linux-om. A kada sve bude prebačeno na 64-bitni Linux, bićemo sigurni sve do 4. decembra 29.227.702.659. godine u 15:30:08h, po GMT-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,