Data centri 2024

Kosmički turizam kao pretnja za planetu Zemlju

Sve je više onih koji tvrde da će kompanije koje rade na programima kosmičkog turizma uticati ne samo na Zemljinu orbitu, već i na celokupno stanje na planeti, i da će na kraju dovesti do nepopravljivih posledica.

PCPress.rs Image

Ovakve tvrdnje mogu vrlo lako da se objasne, a dovoljno je da se razume koliko ugljen-dioksida emituje SpaceX Falcon 9 raketa prilikom samo jednog poletanja. Naime, radi se o količini koja je jednaka onoj koja se proizvede u okviru 395 transatlantskih avionskih letova, a problem je i u tome što SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic, te druge kompanije, planiraju toliko letova da je veliki uticaj na klimatske promene neizbežan.

PCPress.rs Image

Prilikom jednog kosmičkog leta, koji bi turiste novog doba poneo put kosmosa, emitovaće se ista količina ugljen dioksida koju 73 automobila proizvede za godinu dana, a SpaceX pored budućih turističkih, planira i dvadesetak letova za završavanje Starlink mreže satelita, što, kada se sabere sa letovima drugih kompanija, već predstavlja ozbiljan izvor štetnih gasova koji utiču na efekat staklene bašte.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,