ERP 2024

Bill Gates ponovno najbogatiji na svetu

Suosnivač Microsoft-a, Bill Gates, prestigao je u petak Jeff Bezosa kao najbogatiju osobu na svetu, prvi put posle više od dve godine.

Bill Gates Microsoft kriptovalute

Gates-u je delom moglo pomoći i iznenađenje Pentagona, objavljeno 25. oktobra, da potpisuju ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara s Microsoft-om vezan za cloud computing umesto sa Amazon-om. Akcije Microsoft-a od tada su porasle za 4%, generišući Gates-u bogatstvo od 110 milijardi dolara, pokazuje Bloomberg Billionaires indeks. Akcije Amazona pale su oko 2% od najave, što je dovelo do toga da Bezosova neto vrednost iznosi 108,7 milijardi dolara.

Gejts (64) je prošlog meseca nakratko premašio Bezosa (55), nakon što je Amazon objavio prvi pad profita za dve godine, ali akcije najvećeg svetskog online retailer-a na svetu još više opale. Indeks, koji prati bogatstvo 500 najimućnijih ljudi, ažurira se svakog dana nakon zatvaranja tržišta u Americi. Najbogatija osoba u Evropi, Bernard Arnault, na trećem je mestu sa 102,7 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Microsoft-ova vrednost je ove godine porasla 48%, uvećavajući vrednost Gates-ovog udela od 1%. Ostatak njegovog bogatstva se akumulirao od prodaje akcija i investicija koje je tokom godina napravila njegova porodična kompanija, Cascade.

Pročitajte i:  FTC pokreće istragu Microsoftovog dogovora sa Inflection AI

Bezos bi bio mnogo bogatiji da se on i MacKenzie Bezos nisu razveli. Par je najavio razdvajanje u januaru, a MacKenzie (49) je dobila četvrtinu svog udela u Amazonu u julu. Njena neto vrednost pala je u petak na 35 milijardi dolara. Gates, s druge strane, možda nikada ne bi bio smenjen sa prvog mesta da nije bilo njegove filantropije. Donirao je više od 35 milijardi dolara Fondaciji Bill & Melinda Gates od 1994. godine.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,