BIZIT plus

Kraj bezbednosnih ažuriranja za WIndows 7

O kraju za Windows 7 se govori već godinama, a 10. januara Microsoft konačno prestaje s bezbednosnim ažuriranjima za ovu verziju svog operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Windows 7 uređaji od naznačenog datuma neće dobijati ažuriranja koja rešavaju ozbiljne bezbednosne propuste. Kraj za „sedmicu“ je objavljen još u januaru 2020. godine, pa su milioni korisnika u tom trenutku ostali bez podrške. Windows 7 je svoj vek započeo 2009, a njegov uspeh bio je veliki korak za Microsoft i Windows uopšte. Tokom protekle decenije rado ga je birao veliki broj korisnika i administratora, pa je brzo zamenio Windows Vista verziju.

Najveći broj Windows 7 korisnika potpuno je ignorisao Windows 8, pa su tek kada je Windows 10 počeo da „sazreva“ krenuli da migriraju ka novijim verzijama. Uprkos tome kraj je stigao, ali je Windows 7 ostao na mnogim računarima. Analitičari su procenili da je u trenutku kada je objavljeno gašenje u svetu bilo oko 1,2 milijarde funkcionalnih Windows računara, od čega oko milijardu imalo Windows 10, dok je ostatak uglavnom radio s verzijom 7, što je bilo oko 200 miliona računara.

Pročitajte i:  LinkedIn uveo gaming sekciju

Produžetak bezbednosnih ažuriranja (The Extended Security Update) za Windows 7 je potrajao ovoliko baš zbog velikog broja onih koji nisu bili spremni da pređu na neku noviju verziju. Problem je u tome što većina Windows 7 uređaja nema odgovarajući hardver da pređe na Windows 11, pa će većina verovatno izabrati Windows 10, koji sam ostaje bez podrške u oktobru 2025. godine.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: