BIZIT plus

Kreator alata za varanje u GTA Online igri kažnjen sa 150.000 dolara

Izdavači igara pokušavaju tužbama da se bore protiv varalica, a njihov poslednji potez mogao bi značajno da utiče na ishod te borbe. Naime, sud na Floridi doneo je presudu po kojoj Džoni Perez mora da plati 150.000 dolara odštete (plus 66.869 dolara za advokate), zbog kreiranja i deljenja Elusive, komercijalnog alata za varanje u GTA Online igri.

PCPress.rs Image

Ovaj alat omogućavao je igračima da dobiju beskonačnu količinu novca i da aktiviraju neke druge opcije koje se inače plaćaju. Perez je, prema optužbi, prekršio autorsko pravo kompanije Take-Two Interactive, jer je poremetio balans igranja, obezvredio sistem kupovine unutar igre i obezvredio iskustvo igranja poštenih igrača.

GTA Online, kao i svi drugi online naslovi, zasniva svoj profit na in-game ekonomiji. Elusive je uspeo da poremeti taj ekonomski model i uzrok je do velikog gubitka zarade. Kazni je prethodio pokušaj dogovora. Perez je uklonio Elusive prošle godine, nakon što ga je Take-Two Interactive kontaktirao i tada je obećao da će zarađeni novac donirati u dobrotvorne svrhe. Međutim, pošto nije pružio dokaze koliko novca je zaradio, Take-Two je podneo tužbu protiv njega.

Kritičari ove odluke optužili su izdavače da zloupotrebljavaju tužbe, preuveličavajući štetu koja je učinjena, tražeći drakonske kazne u cilju zastrašivanja igrača i njihovog odvraćanja od varanja u igrama. Međutim, nema sumnje da online varanje utiče na sve igrače, a ne samo na one koji varaju – a i pravosudni sistem ide na ruku izdavačima, što oni sve češće i sve uspešnije koriste.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: