Top50 2023

Rusija testira da li može da se potpuno isključi sa interneta

Rusija navodno planira da se privremeno odseče od ostatka interneta. Prema izveštaju ZDNet-a, cilj je da se vidi kako će ruska internet infrastruktura funkcionisati ukoliko zemlja bude digitalno odsečena od ostatka sveta.

PCPress.rs Image

Test se odnosi na nacrt zakona koji je uveden prošle godine, poznat kao Nacionalni program digitalne ekonomije. Prema zakonu, ruski provajderi internet usluga bi bili u obavezi da osiguraju nezavisnost „svog dela“ internet prostora nazvan Runet kako bi mogli da nastave nesmetano sa radom ukoliko bi strane snage pokušale da izoluju naciju na internetu, to jest ukoliko ih zadesi veliki sajber napad. Kao što trenutno stoji, root serveri za sistem domenskog imena (sistem koji vam omogućava da kucate google.com umesto IP adrese) nalaze se van Rusije, iako kopije DNS-a postoje lokalno ako se pristup prekine.

Nacrt zakona takođe predviđa da domaći saobraćaj treba da bude preusmeren preko ruskog telekomunikacionog regulatora, Roskomnadzora. Zvaničnici žele da do 2020. godine dovedu 95% celokupnog internet saobraćaja na lokalni nivo, povlačeći analogije sa kineskim „Velikim vatrenim zidom“, agresivnim programom monitoringa internet saobraćaja.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

Prema ZDNet-u, većina ruskih internet kompanija podržavaju propise, ali brinu se da će preliminarni test izazvati velike smetnje. Test, za koji se već neko vreme priča da se predviđa oko 1. aprila, dolazi u trenutku kada se Rusija suočava sa sve većim međunarodnim protestom zbog svojih napora da poremeti druge političke događaje putem koordiniranih informacionih operacija. Kompanije kao što su Facebook i Google ulažu velike napore u pokušaj da se uklone obmanjujuće naloge koje vode takozvani „troll farms“.

Izvor: NYMag

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,