BIZIT plus

Krenuo upis na Master 4.0 programe

Otvoreni su konkursi za upis na prva dva Master 4.0 programa koji počinju u Beogradu i Kragujevcu od ovog semestra. Elektronska prijava za program na Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka biće otvorena za studente u utorak, 15. i sredu, 16. oktobra, dok će Univerzitet u Kragujevcu prijave primati do petka, 18. oktobra. Ova dva studijska programa deo su šireg projekta Master 4.0 koji je pokrenula i, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, realizuje neprofitna organizacija Inicijativa “Digitalna Srbija”.

PCPress.rs Image

U okviru Mastera 4.0 studentima će biti ponuđena četiri studijska programa koja povezuju IT i biznis znanja, kreirana kroz saradnju 13 visokoškolskih ustanova iz Beograda, Kragujevca i Niša i preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora. Na ova dva programa ove godine upisaće se najviše 70 studenata30 školarina obezbediće Ministarstvo prosvete, deset Inicijativa “Digitalna Srbija”, pet Univerzitet u Kragujevcu, dok će 25 studenata samostalno finansirati studije.

Studenti koji se opredele za nastavak studija na Master 4.0 programu koji su zajednički napravili beogradski ETF i FON neće polagati prijemni ispit ukoliko su osnovne studije završili na jednom od ova dva fakulteta. Pored njih, pravo na konkurisanje imaju i studenti koji su završili osnovne studije iz oblasti tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih ili medicinskih nauka, ali uz polaganje prijemnog ispita koji će biti održan u subotu, 19. oktobra.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Univerzitet u Kragujevcu omogućio je prijavu na konkurs bez prijemnog ispita svim zainteresovanim svršenim studentima elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, matematike, računarskih nauka, mašinskog inženjerstva, organizacionih nauka, informacionih tehnologija, biomedicinskog inženjerstva ili srodnih oblasti. Ovaj program biće dostupan kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku.

PCPress.rs Image

“Snaga Master 4.0 programa leži u temeljnom i primenjivom znanju koje će kroz više od 130 predmeta studentima ponuditi preko 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga”, prenosi N1.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva. Kreiran u dijalogu univerziteta i privrede, očekuje se da će upravo ovaj jedinstveni spoj IT i biznis znanja pomoći nastanak nove generacije digitalnih stručnjaka u našoj zemlji.

Jedan od zahteva javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona. Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Surface i Windows AI događaj

PCPress.rs Image

Preostala dva Master 4.0 programa, koje spremaju Mašinski/Matematički fakultet u Beogradu i Univerzitet u Nišu, u procesu su akreditacije i očekuje se da kreću sa upisom studenata od sledećeg semestra. Prema uslovima konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome su dobili sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.

Izvor: N1

Facebook komentari: