Kripto prevare u 2021. godini dostigle vrednost od milijardu dolara

Kripto tržište je turbulentno ne samo zbog ogromnih oscilacija kripto valuta, već i zbog sve učestalijih prevara. Američka državna trgovinska komisija objavila je da su ukupni gubici zbog raznih vrsta prevara koje su u osnovi imale kripto valute, samo u 2021. godini prešla vrednost od milijardu dolara. Od početka prošle godine, do kraja marta ove godine prijavljeno je više od 46.000 prevara vezanih za kriptovalute, sa prosečnim gubitkom od oko 2.600 dolara.

kripto

Najviše prevara izvršeno je sa najpopularnijim kriptovalutama. Ukupno 70 procenata prevara uključivalo je Bitcoin kao način plaćanja, a za njim sledi Tether (10 procenata) i Ether (9 procenata). Ether je inače glavni izbor valute za NFT, relativno novo kripto tržište, koje su hakeri odmah napali u velikom broju.

Najčešće prevare su u vezi investiranja kripto valuta. Oko polovina ukupnog izgubljenog iznosa (575 miliona dolara) „otišlo“ je upravo na ovaj način. Žrtve ovog tipa prevara su uglavnom amaterski investitori, kojima je obećana velika zarada nakon investiranja kripto valuta.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Možda je iznenađujuće, ali „romantične prevare“ uzrok su više od 185 miliona dolara gubitaka. Mnogi od prevaranata koji koriste ovaj metod, tražili su žrtve preko društvenih medija i aplikacija za pronalaženje partnera. Kriminalci su ovde najčešće glumili romantične veze sa žrtvama, koje su na kraju ubedili da investiraju u kripto valute, sa kojima bi nakon toga nestali.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,