ePlaneta

Kriptovalute, zavera i Severna Koreja

Programer Virgil Griffith se našao na sudu zbog saveta koje je pružao vladi Severne Koreje. Na kraju se izjasnio kao kriva za „kovanje zavere“ sa ovom zemljom, budući da pružao savete kako da se zaobiđu komplikacije nastale usled sankcija.

PCPress.rs Image

Kao lek su preporučene kriptovalute, a Griffith je uhapšen još u novembru 2019. godine, nakon Blockchain and Cryptocurrency konferencije u Pyongyangu. Iako od Sjedinjenih Američkih Država nije dobio odobrenje da putuje u Severnu Koreju, te da prisustvuje pomenutom događaju, Griffith je to ipak učinio. I ne samo da je prisustvovao konferenciji, već je održao i obimnu prezentaciju blockchain tehnologije.

Na taj način je vladi Severne Koreje obezbedio potencijalni spas od sankcija, a preko blockchaina i kriptovaluta. Sankcije koje su odredile Sjedinjene Američke Države sa još nekoliko zemalja traju od 2006. godine, a cilj je da se Severna Koreja odrekne nuklearnog naoružanja.

PCPress.rs Image

Griffitha je podržao i Vitalik Buterin, jedan od suosnivača Ethereuma, koji je pokrenuo peticiju za njegovo oslobađanje, ali porekao da je Ethereum fondacija na bilo koji način bila umešana u razgovore sa Severnom Korejom.

Pročitajte i:  Severna i Južna Koreja: Rat balonima

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,