BIZIT plus

Kupovina GSP karti putem platnih kartica

Uz podršku Sekretarijata za javni prevoz, danas je predstavljen zajednički projekat AIK Banke, Mastercard-a i Apex-a, koji podrazumeva uvođenje mogućnosti plaćanja bankarskim Mastercard karticama u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu. Opciju Prisloni i plati, građani će moći da koriste od januara 2018. godine.

PCPress.rs Image

Plaćanje će se obavljati jednostavnim prislanjanjem svih pripejd, debitnih i kreditnih Mastercard beskontaktnih kartica na validator i taj uređaj će označiti uspešno kupljenu kartu zvučnim signalom i porukom na displeju. Kako bi omogućili ovu dodatnu funkcionalnost, postavljeno je 6000 novih validatora za plaćanje, koji su nadograđeni tako što su zamenjene neophodne komponente radi sertifikacije uređaja za prihvatanje platnih kartica. “Kontrolori će očitavati platnu karticu na isti način kao što su do sada kontrolisali BusPlus kartice, prislanjanjem na uređaj. Svi podaci koji se očitavaju tom prilikom su kriptovani, tako da u BusPlus sistemu ne ostaje zapis o poverljivim podacima”, istakao je Veljko Vlahović, direktor Apex-a.

PCPress.rs Image

Kada korisnik javnog prevoza prisloni svoju Mastercard beskontaktnu karticu na validator u autobusu, kreira se jedinstveni kod za tu karticu. Taj kod enriptuje broj kartice i on se čuva u cloud-u, tako da se pravi broj nigde ne beleži i ne čuva. Ovaj kod se koristi za validaciju vožnje i svaki naredni put kada se ta ista beskontaktna kartica koristi u javnom prevozu, validator re-aktivira taj kod na vreme trajanja vožnje i naplaćuje cenu karte sa kartice. Kontrola se obavlja na sličan način – beskontaktna kartica se prislanja na kontrolni uređaj kako bi se dobila potvrda da je kod za datu karticu aktiviran u prethodnih 90 minuta, dakle, ponovo se ne razmenjuju i ne čuvaju brojevi kartica ili bilo koji osetljivi podaci.

Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na Mastercard beskontaktna plaćanja. Pored ovih kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći će da obavljaju i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima. Modernizacija ne utiče na cenu već postojećih rešenja, personalizovanih i nepersonalizovanih BusPlus kartica, karata koje se kupuju u vozilu i karata kupljenih preko mobilne aplikacije. Cena jedne karte kupljene putem beskontaktne kartice biće 99 dinara

Na konferenciji je ispred Sekretarijata za javni prevoz govorio Uglješa Mitrović, sekretar, ispred Apex-a Veljko Vlahović, direktor, ispred Mastercard-a Artur Turemka, generalni direktor za tržišta Balkana, i ispred AIK Banke Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora. “Beograd je prvi grad u ovom delu Evrope koji implemetira ovakav projekat koji približava Beograd konceptu pametnih gradova.” istakao je Uglješa Mitrović, Sekretar za javni prevoz. Jelena Galić je ovom prilikom najavila drugu fazu projekta koja bi trebalo da se realizuje do kraja januara. Reč je o platnoj kartici GradCard kojom će od januara 2018, biti omogućeno plaćanje ne samo u gradskom prevozu, već i na bilo kom prodajnom mestu koje prihvata Mastercard kartice.

Facebook komentari: