Lako do Internet radija

Internet je pun zvaničnih i nezvaničnih radio‑stanica, pa ste se sigurno i vi nekada zapitali da li biste mogli da postanete radio‑zvezda, DJ, voditelj… Sa tehničke strane gledano, pokretanje amaterske radio‑stanice koja će se čuti u svim krajevima sveta je začuđujuće jednostavno i jeftino.SUHD (4)

Ekspanzija radio‑stanica polovinom devedesetih godina prošlog veka dovela je do evolucije ovog popularnog medija. Tehnički veoma zahtevan i skup, za manje od 10 godina pretvorio se u jednosobnu zvučnu radionicu koju potpuno kontroliše jedna osoba.

Gramofone, magnetofone, dekove i CD uređaje zamenilo je par PC računara, dok je mikseta zadržala svoje mesto prvenstveno kao kontroler mikrofona. Naravno da kvalitet radija prvenstveno zavisi od muzičkih urednika, novinara i spikera koji kreiraju karakterističan imidž stanice, ali sada je tehnički deo mnogo jednostavniji.

Prvi koraci

Nekada su tonski realizatori morali da poseduju tehničko predznanje i prođu dugotrajnu obuku. Tako stečeno iskustvo i danas je primenljivo, ali u drugim oblastima (snimanje, produkcija…), dok je realizacija radio‑programa uglavnom prepuštena spikerima.

Emisiona tehnika funkcioniše na istom principu, ali s jednom ogromnom nadogradnjom – Internet pristupom. Stanice više nisu ograničene na domet predajnika, već zahvaljujući Internetu mogu da se slušaju u svakom kraju sveta. Emitovanje kratkih dodatnih informacija o nazivu pesme i autoru, koje je bilo moguće samo preko RDS sistema na male ekrane radio‑uređaja, zamenili su opširni podaci na Web strani. Prikaz podataka o pesmi koja se trenutno emituje dopunjuje se linkovima ka Web stranicama s tekstovima ili YouTube‑u.

Projektovanje i opremanje profesionalne radio‑stanice i dalje zahteva mnogo vremena, ali za puštanje u pogon jednostavne, nekomercijalne, koja se emituje samo preko Interneta, ne treba vam više od par sati.

Zašto bi neko pokretao „amatersku“ radio‑stanicu?

 

Neke Web stranice kao dodatnu opciju imaju sopstveni „radio“ koji emituje plejlistu pesama sa identifikacionim džinglovima (uglavnom kratke promo‑forme u trajanju do petnaestak sekundi). Koncept „džuboks radio‑stanice“ odgovara di‑džejevima koji tako mogu da promovišu sopstvene mikseve, kao i novim bendovima sa više demo ili živih snimaka.

Pročitajte i:  Sve više korisnika: Spotify objavio rekordan rast
SHO­UT­cast: DSP  do­da­tak ko­ji  džu­boks‑ra­di­ju do­da­je i glas vo­di­telja
Ra­di­oDJ: Bes­pla­tni so­ftver na­me­njen ne­pre­ki­dnom emi­to­va­nju ra­dio‑pro­grama

Najjednostavnije rešenje jeste postavljanje izmiksovanog sadržaja u trajanju od nekoliko sati na Web server i njegovo pozivanje preko SMC plejera. Pesme treba „zalepiti“ jednu za drugu sa identifikacionim džinglovima u nekom od odgovarajućih programa (Sound Forge, ACIS, Audacity…), miks eksportovati u MP3 format i prebaciti ga na root servera svoje Internet prezentacije. U Wizard‑u na scmplayer.net treba odabrati izgled plejera i uneti adresu na kojoj se nalazi fajl (u formatu www.mojportal.com/mix.mp3) nakon čega treba preuzeti HTML skript koju treba ugraditi u svoju prezentaciju u HTML template‑u, odmah ispod <<body>> linije.

Iako ovo rešenje omogućava emitovanje audio‑materijala bez prekida prilikom surfovanja kroz strane sajta, rezultat ipak nije radio kod koga možete da kontrolišete trenutno emitovanje. Simuliraćemo emitovanje „prave“ Internet radio‑stanice koja provajderima plaća resurse za strimovanje.

Brojni su komercijalni servisi na Internetu (ne samo u vlasništvu provajdera) koji omogućavaju povezivanje većeg broja slušalaca. Od broja slušalaca koji u jednom trenutku mogu da se konektuju na taj servis i prate program zavisi cena usluge koju radio‑stanica plaća. Osim plaćanja, radio‑stanica treba servisu i da prenese (strimuje) sadržaj. Besplatni servisi imaju ograničenja u broju slušalaca ili sadržaju pristupate samo preko njihovog portala gde vas čekaju reklame. Napominjemo da pre eventualnog upuštanja u „ozbiljnije“ formiranje radio‑stanice treba razmotriti obavezu plaćanja nadoknade autorskih prava – proučite www.sokoj.rs/propisi/tarifa‑naknada‑sokoja.

Za više slušalaca

SHO­UT­cast: DSP  do­da­tak ko­ji  džu­boks‑ra­di­ju do­da­je i glas vo­di­telja
SHO­UT­cast: DSP
do­da­tak ko­ji
džu­boks‑ra­di­ju do­da­je i glas vo­di­telja

Na sledećem primeru videćemo princip podešavanja strimovanja ka jednom besplatnom servisu, pri čemu se isti princip primenjuje i kod komercijalnih. MyRadioStream nakon registracije omogućava konektovanje do 200 slušalaca, a protok je 2000 GB mesečno uz maksimalni kvalitet od 128 kbps.

U upravljačkom panelu na portalu prikazani su parametri (Server Type, Server Address, Port i Password) koje treba uneti u program za emitovanje. On će se izvršavati na lokalnom računaru i strimovaće  sadržaj MyRadioStream servisu. Winamp, jednostavan i popularan plejer koji je zaslužan za MP3 revoluciju, upotrebljiv je i za ovaj način reprodukcije sa strimovanjem.

Pročitajte i:  HBO Max uskoro menja ime u Evropi

Potrebno je preuzeti i instalirati SHOUTcast DSP plug‑in sa adrese www.shoutcast.com/BroadcastNow nakon čega su podešavanja dostupna u Options/Preferences/DSP/Effect meniju Winamp‑a. U Output meniju plug‑in‑a, na kartici Login treba uneti adresu servera, port i šifru koji su naznačeni u upravljačkom panelu MyRadioStream‑a, a onda odabrati v1.x mode u opciji Connect using. Na kartici Encoder izaberite MP3 Encoder i 128 kbps, 44100 Hz, stereo‑kvalitet, a zatim čekirajte opciju Auto Connect i kliknite na Connect. Plug‑in će automatski pokušavati da se konektuje sve dok u upravljačkom panelu MyRadioStream‑a ne startujemo server klikom na zeleni taster Start i dobijemo svetlobraon status Online (No Source).

Posle startovanja reprodukcije u Winamp‑u, status servera postaće zelen, s porukom Online (Private). Nakon toga, online radio dostupan je na Web adresi naznačenoj u Custom URL liniji upravljačkog panela koja ima format myradiostream.com/broj/broj. Ovaj radio nije moguće ugraditi u plejer na sopstvenoj Web prezentaciji, ali podrazumeva se da se link može podeliti i naznačiti bilo gde. Stranica na kojoj je dostupan može delimično da se uredi (slikom i kraćim tekstom), a tu je i mogućnost plaćanja, čime se ograničenja ukidaju.

Zvuk koji kasni

Dolazimo i do negativne strane emitovanja radija preko Interneta – kašnjenja, koje zavisi od više činilaca (od brzine servera, pa do plejera), a u ovoj kombinaciji iznosi 17‑25 sekundi. Iako Winamp može da ima još jednu ulogu (videćemo na kraju teksta), ne možemo ga smatrati naprednim plejerom, pa je za „ozbiljniji“ radio potrebna specijalizovana aplikacija.

Jazler RadioStar, RadioBOSS, SAM Broadcaster i Raduga samo su neke od poznatijih komercijalnih aplikacija koje su namenjene neprekidnom emitovanju (24/7) i imaju opcije naprednog organizovanja i programiranja plejlista. RadioDJ je softver vredan pomena koji je pri tom besplatan. Treba instalirati MySQL lokalni server, a prilikom instalacije aplikacije treba kreirati i bazu. Bez nje nema rada, a ona će omogućiti i interakciju sa slušaocima preko Web portala.

Pročitajte i:  HBO Max uskoro menja ime u Evropi

Instalacija MySQL‑a (možete da koristite i MariaDB) i baze krajnje je jednostavna i opisana je na Getting Started With RadioDJ stranici podrške na sajtu RadioDJ‑a. Radna površina podeljena je na četiri prozora: plejer, organizacija muzičkog sadržaja u bazi, evidencija emitovanog materijala i aux plejeri (auxiliary players).

Na vrhu je traka s tasterima za startovanje i pauziranje reprodukcije s prikazom preostalog vremena, a na dnu opcije podešavanja. Pre startovanja potrebno je uvesti pesme u prozor organizacije muzičkog sadržaja, pri tome odabrati kategoriju i žanr, nakon čega ih dvoklikom prebacujemo u prozor za emitovanje. Desno od plejera nalaze se tasteri za automatsko kreiranje plejlista i odabir načina reprodukcije Automated ili Assisted (nakon svake pesme reprodukcija se zaustavlja).

Opisali smo najjednostavniji način korišćenja, a na raspolaganju su napredne opcije Track manager, Playlist builder, upravljanje rotacijama (Track Rotations u meniju opcija), odabir drugih zvučnih kartica za preslušavanje ili aux plejere… Za upoznavanje sa opcijama reprodukcije poslužiće uputstvo na 28 strana u PDF formatu na download sekciji sajta. Tu je i korisna opcija Now playing info koja će informaciju o trenutno emitovanom sadržaju sačuvati u fajl, proslediti na Web stranu ili na serijski port. Od dodataka, dobar je RadioDJ Streamer Encoders koji će proslediti ono što se emituje na servise za strimovanje. REST server je atraktivan dodatak za upravljanje emitovanjem s tableta ili telefona.

Jedan računar s besplatnom aplikacijom dovoljan je za pokretanje „džuboks“ Internet radio‑stanice bez spikera. Iako softver može da radi s mikrofonom, za ozbiljniju nadogradnju potreban je audio‑mikser. Tada opet može poslužiti Winamp koji će izlaz iz miksete (Input kartica SHOUTcast DSP dodatka) enkodirati i poslati na servise za strimovanje. I tako, korak do korak do „pravog“ radija…

Jovan Mirović

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,