BIZIT plus

Lažni otisci prstiju za otključavanje telefona

Veštačka inteligencija sada može da kreira lažne otiske prstiju koji funkcionišu kao „master ključevi“ za telefone koji imaju biometrijske senzore. Tako kreirani ključevi mogu da se koriste za maliciozne napade, a sigurnosni eksperti naglašavaju da je procenat uspešnosti prilično nizak, ali da u određenim situacijama sistem ipak funkcioniše.

PCPress.rs Image

Naime, biometrijske sigurnosne mere oslanjaju se na jedinstvene fizičke osobine korisnika, poput otiska prsta, te dužice oka, ali sigurnosni istraživači sve češće dokazuju da je moguće prevariti neke, ako ne i sve, forme biometrijske identifikacije. U najvećem broju slučajeva neophodno je da se generišu lažne biometrijske informacije kako bi napad bio uspešan, pa algoritmi mašinskog učenja mogu da kreiraju i lažne otiske prstiju koji mogu da se poklope sa velikim brojem otisaka prstiju koji se čuvaju u korisničkoj bazi.

Tehnika je poznata kao DeepMasterPrints, a lažni otisci prstiju funkcionišu poput „master ključeva“ koji mogu da otvore veliki broj vrata. Da bi kreirali lažne otiske kreatori su u neuralnu mrežu otpremili prave otiske prstiju koji potiču od više od šest hiljada korisnika. Sintetički otisci su potom podvrgavani testu, pa ako ih je sistem prepoznavao kao lažne neuralna mreža bi pravila sitne ispravke, a sve dok otisak ne bi bio prepoznat kao pravi.

Pročitajte i:  Meta kaže da planira da potroši još milijarde na veštačku inteligenciju

PCPress.rs Image

Iako sintetički otisci još uvek ne uspevaju da prevare veliki broj sistema, ukazuju na važnost toga da se još jednom provere sigurnosni sistemi, te da bezbednost dobije prednost u odnosu na udobnost načina za identifikaciju.

Izvor: Motherboard

Facebook komentari: