BIZIT plus

Lažni profili i špijunaža: Tajni agenti na socijalnim platformama

Uspon lažnih fotografija koje su generisane uz pomoć veštačke inteligencije već nekoliko godina uzbunjuje javnost, pa eksperti upozoravaju da ovakvi sadržaji mogu da se koriste za širenje dezinformacija i lažnih vesti. Dokazi za ovakve teorije su se sve do sada držali na staklenim nogama, a sve dok jedan tajni agent nije odlučio da tehnologiju iskoristi za svoje špijunske radnje.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je Associated Press ponudio dokaze da jedan tajni agent koristi fotografije koje su generisane uz pomoć AI sistema, a kako bi se povezao sa svojim metama na LinkedIn-u. Radi se o lažnom profilu pod imenom Katie Jones, koji se u poslednje vreme na ovoj platformi povezao sa velikim brojem političara iz Vašingtona. Eksperti ističu da je špijuniranje preko društvenih platformi postalo uobičajena prakasa, budući da podrazumeva manji rizik, pa agenti umesto da se sa metama povezuju u realnom životu, sede za kompjuterom i šalju zahteve za prijateljstva.

Ono što slučaj “Katie Jones” izdvaja od ostalih jeste profilna fotografija koja je generisana uz pomoć AI metode poznatije kao „generative adversarial network“ (ili GAN). Korišćenje ovog sistema za generisanje lažnih lica postalo je prilično jednostavno u poslednjih nekoliko godina, što je značajno jer špijunima daje veću sigurnost nego kada za lažne profile koriste stock fotografije kojima je lako ući u trag.

Pročitajte i:  Novi zakon - o obuci AI  

PCPress.rs Image

Iako ovako generisane fotografije izgledaju realno na prvi pogled, još uvek nisu savršene, pa nedostaci mogu da se otkriju čim se problematična fotografija bolje osmotri. Tako je lice “Katie Jones“ neprirodno asimetrično, dok je pozadina nejasna, pa su i ivice lica zamućene, što ukazuje na sistem koji još uvek nije savršen. Ipak, ovo je dokaz da će AI sistemi u budućnosti bitno uticati na ono što se smatra istinom i dokazima, pa se eksperti boje da bi u pogrešnim rukama mogli da nanesu velike štete.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: