LC-Power LC-NB-GAN-65-C: Gde mi je punjač?

Svakog dana se po par puta zapitamo gde nam je punjač za telefon, slušalice, pametni sat ili laptop. Zato je dobro imati univerzalni uređaj ove vrste, kao što je LC-Power LC-NB-GAN-65-C.

PCPress.rs Image

Ako ste pre nekoliko meseci čitali naš test o LC Power GaN punjaču sa USB-C i USB-A interfejsom, videćete da i novi adapter izgleda slično, ali se radi o uređaju sa fiksiranim kablom, deklarativno namenjenom laptop računarima. USB-C punjači su u većini slučajeva univerzalni i mogu se koristiti za punjenje raznih uređaja. Naime, punjači imaju različite izbore napona i jačine struje koji odgovaraju većini uređaja: 15 W (5 V / 3 A), 27 W (9 V / 3 A), 45 W (15 V / 3 A) i 65 W (20 V / 3,25 A) po specifikaciji.

PCPress.rs Image

Ne morate da se brinete previše, jer većina uređaja pri povezivanju koristi takozvani protokol rukovanja (handshake protocol) i poseduje čip koji proverava kompatibilnost s punjačem i uzima najveću dostupnu kompatibilnu snagu punjenja. U ovom slučaju 65 W.

PCPress.rs Image

I ovaj punjač koristi GaN (galijum-nitrat) tehnologiju, što znači da se manje zagreva od klasičnih punjača, a dimenzije su kompaktnije. Fiksirani kabl ne dozvoljava toliko slobode kao neki drugi, bar kada treba da ga spakujete u ranac, ali s druge strane, bar nećete slučajno zagubiti kabl. S obzirom na to da je primarno namenjen punjenju laptop računara, prisutan je čitav niz sistema zaštite: OCP/OLP/OVP/OTP/SCP koji služe da u procesu variranja napona ne dođe do oštećenja povezanih uređaja, već osigurača i jeftinih komponenata koje je mnogo lakše i jeftinije zameniti.

PCPress.rs Image

Dizajn punjača nije bio primarni kriterijum kompanije LC Power, ali s obzirom na cenu koja je upola niža od prosečnog brendiranog USB-C punjača sličnih karakteristika, ovo ne uzimamo za zlo. To je jeftini punjač kompaktnih dimenzija koji ćete držati u rancu ili blizu kreveta / radnog stola kako biste imali brz odgovor na pitanje iz naslova.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

mid9.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *