BIZIT plus

LC RAM DDR4-3600 kit: Raznobojno pamćenje

LC Power širi ponudu proizvoda pa je odskora uveo i DDR4 memoriju. Trenutno su na raspolaganju tri kompleta, dva od 32 GB (dva modula od 16 GB) s deklarisanom brzinom od 3200 MHz i jedan 16 GB komplet (dva modula po 8 GB) s brzinom od 3600 MHz.

PCPress.rs Image

RGB i još ponešto

Test proceduru smo prošli sa 16 GB 3600 MHz kompletom koji, između ostalog, ima i RGB osvetljenje. Sada je trend „šaranje” RGB diodama svih računarskih komponenti pa ni memorijski moduli nisu pošteđeni. Tako ovi DDR4 moduli, pored hladnjaka, imaju i dosta veliki deo odvojen za diode, ali se njihov rad ne može kontrolisati preko adekvatnog softvera pa ste osuđeni na dugine boje. LC Power je ipak bio umeren, pazeći da LED diode ne utiču previše na visinu modula, pa je visina memorije s LED dodatkom 45 mm, što omogućava normalnu upotrebu većine CPU hladnjaka.

PCPress.rs Image

Testirani DDR4 16 GB komplet predviđen je da radi na 3600 MHz sa CL18-20-20 tajminzima i to kada se koristi XMP profil. Ukoliko se XMP ne aktivira, memorija će raditi na CL16-19-19 tajminzima na 2400 MHz i radnom naponu od 1,2 volta. Zbog toga je aktiviranje XMP profila obavezno, kada će napon automatski biti podignut na 1,35 volti, te podešena 3600 MHz brzina i prateći tajminzi. Naravno, na ovim nominalnim vrednostima sve radi kako bismo očekivali, pa ostaje samo pitanje da li se iz ove memorije može izvući nešto više.

Pročitajte i:  Koliko vam je RAM-a zaista potrebno u 2024. godini?

PCPress.rs Image

Blizu limita, rezultat korektan

Odgovor je potvrdan, mada ne dobijamo još mnogo jer su memorijski čipovi (Nanya proizvođač) već relativno blizu svojih limita. Maksimum koji se može izvući preciznim ručnim podešavanjem parametara je 3800 MHz, uz povećanje radnog napona na 1,4 volta. Takođe je moguće malo „zategnuti” tajminge, što čak i na nominalnoj brzini daje malo ubrzanje.

Pošto procesori nove generacije mnogo „vole” što bržu memoriju, ovakva podešavanja mogu dati dozu ubrzanja pa ako se to želi, ima smisla uložiti dodatno vreme u ručno podešavanje. Može se preporučiti i LC Power DDR4 3200 MHz opcija, koja nema RGB dodatak i košta nešto manje, a memorijski čipovi su isti pa se može računati na slične brzine. To bi bila optimalna opcija, imajući u vidu cenu i ono što se nudi kroz performanse.

PCPress.rs Image

Komplet od 16 GB košta 12.000 dinara, što je nešto niža cena za DDR4 memoriju ove brzine. Konkurentske opcije poznatijih proizvođača su na ovoj brzini nešto skuplje, što svakom zainteresovanom kupcu LC Power memorijske module čini i te kako vrednim razmatranja.

Pročitajte i:  MSI objavljuje Intel BIOS sa podrškom za 256GB RAM-a, samo u slučaju da 192GB nije dovoljno

Korisna adresa mid9.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,