BIZIT plus

Lego mikroskop: Igračke u službi nauke

Naučnici su ponekad prinuđeni da samostalno pronalaze rešenja, pa tako projekte u tim situacijama sprovode potpuno neočekivano. Tako je na scenu stupio i Lego, te blokovi koji su stavljeni u funkciju nauke.

PCPress.rs Image

Yuksel Temiz, inženjer u IBM istraživačkoj laboratoriji u Cirihu, radi sa osetljivim instrumentima, a sa svojim timom je razvio i alate koji služe za postavljanje dijagnoza, te mogu da analiziraju uzorke krvi, i drugih telesnih tečnosti pacijenta. Da bi razvili i testirali takve instrumente naučnici moraju da imaju pristup moćnim mikroskopima, a takvi uređaji često koštaju i po nekoliko desetina hiljada dolara. Temiz se posle nekog vremena umorio od ograničenja, pa je kreirao sopstveni instrument koji košta samo 300 dolara, a najviše zbog toga što je najvećim delom sastavljen od Lego blokova.

PCPress.rs Image

Tako se ispostavilo da postoje i neka jeftinija rešenja, a nakon što je Lego mikroskop stavljen u službu nauke. Temiz je uz pomoć ovog „uradi sam“ instrumenta uspeo da napravi „mikroskopske“ fotografije koje su objavljivane u najprestižnijim naučnim magazinima poput  Science Advances, Scientific Reports, te Biomedical Microdevices. Nakon toga je sa zainteresovanima podelio i priručnik, koji je kreiran tako da izgleda kao uputstvo za bilo koji drugi Lego paket.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Temiz tvrdi da mikroskop može da se sklopi za pola sata, pod uslovom da su elektronske komponente spremljene unapred, te dodaje da bi mogli da ga sastave čak i oni koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo. Na kraju ističe da se, kada je Lego mikroskop u pitanju, ne radi o naučnoj revoluciji, već o instrumentu koji se sastavlja od dostupnih delova, te da mu je najveća prednost to što ne košta puno.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,