Lego mikroskop: Igračke u službi nauke

Naučnici su ponekad prinuđeni da samostalno pronalaze rešenja, pa tako projekte u tim situacijama sprovode potpuno neočekivano. Tako je na scenu stupio i Lego, te blokovi koji su stavljeni u funkciju nauke.

PCPress.rs Image

Yuksel Temiz, inženjer u IBM istraživačkoj laboratoriji u Cirihu, radi sa osetljivim instrumentima, a sa svojim timom je razvio i alate koji služe za postavljanje dijagnoza, te mogu da analiziraju uzorke krvi, i drugih telesnih tečnosti pacijenta. Da bi razvili i testirali takve instrumente naučnici moraju da imaju pristup moćnim mikroskopima, a takvi uređaji često koštaju i po nekoliko desetina hiljada dolara. Temiz se posle nekog vremena umorio od ograničenja, pa je kreirao sopstveni instrument koji košta samo 300 dolara, a najviše zbog toga što je najvećim delom sastavljen od Lego blokova.

PCPress.rs Image

Tako se ispostavilo da postoje i neka jeftinija rešenja, a nakon što je Lego mikroskop stavljen u službu nauke. Temiz je uz pomoć ovog „uradi sam“ instrumenta uspeo da napravi „mikroskopske“ fotografije koje su objavljivane u najprestižnijim naučnim magazinima poput  Science Advances, Scientific Reports, te Biomedical Microdevices. Nakon toga je sa zainteresovanima podelio i priručnik, koji je kreiran tako da izgleda kao uputstvo za bilo koji drugi Lego paket.

Pročitajte i:  IN MEMORIAM: Prof. Vladimir Ajdačić (1933-2021)

Temiz tvrdi da mikroskop može da se sklopi za pola sata, pod uslovom da su elektronske komponente spremljene unapred, te dodaje da bi mogli da ga sastave čak i oni koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo. Na kraju ističe da se, kada je Lego mikroskop u pitanju, ne radi o naučnoj revoluciji, već o instrumentu koji se sastavlja od dostupnih delova, te da mu je najveća prednost to što ne košta puno.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,