Leteći taksi servis u Los Anđelesu do 2020.

Uber-ov projekat Elevate, čiji je cilj da građane sveta opremi „letećim taksi vozilima“, ponovo je u centru interesovanja javnosti, budući da su iz kompanije nedavno objavili u kojim će se gradovima ova tehnologija prvo pojaviti, koje će kompanije raditi na projektu, te kako će ovi servisi budućnosti funkcionisati.

PCPress.rs Image

Direktor projekta Elevate, Jeff Holden, je na Web Samitu u Lisabonu objavio da je kompanija na listu gradova u kojima će automobili „poleteti“ dodala i Los Anđeles, ta da se nadaju da će se to dogoditi do 2020. godine. Tako se ovaj grad poridružio Dalasu (Dallas–Fort Worth metroplex) i Dubaiju.

Holden je tom prilikom najavio i saradnju sa NASA-om, sa kojom je Uber potpisao takozvani Space Act Agreement, a po kojem će se doneti novi zakoni o saobraćaju koji će regulisati ove samoupravljive letelice. Čitav projekat je, a što se može videti i u promotivnom videu, prilično utopijski. Tako će biti dovoljno da putnik pozove leteće vozilo preko Uber aplikacije, te se popne na krov neke obližnje zgrade da sačeka uslugu, okružen ljubaznim radnicima koji su opremljeni uređajima za virtuelnu realnost, te naočarima za proširenu stvarnost.

Pročitajte i:  Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

Uber je ovaj projekat prvi put predstavio prošle godine, a čini se da ga do potpune realizacije čeka još mnogo izazova. Letelice kakve je Uber zamislio, a koje će služiti da prevoze putnike sa krova na krov, moraće da budu električne, verovatno samoupravljive, te će im biti neophodna sposobnost vertikalnog uzletanja i sletanja, a takva tehnologija još uvek ne postoji, kao ni infrastruktura koja bi je podržala.

Bar 19 kompanija, poput  Boeing-a i Airbus-a, te male startap kompanije Kitty Hawk, trenutno radi na tehnologiji „letećih automobila“, ali još uvek postoji mnogo skeptika koji smatraju da je to uzaludno trošenje novca i sredstava.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,