BIZIT plus

LG i Hyundai grade fabriku EV baterija vrednu 4,3 milijarde dolara u SAD

Fabrika će se nalaziti pored Hyundai-jeve namenske fabrike za EV u Džordžiji.

PCPress.rs Image

Svaka kompanija će imati udeo od 50 odsto

Korejske kompanije LG i Hyundai udružuju se kako bi izgradile novu fabriku za proizvodnju baterija za EV u SAD. Kompanije su potpisale memorandum o razumevanju za ulaganje 4,3 milijarde dolara u novi projekat. Svaka kompanija će imati udeo od 50 odsto u zajedničkom preduzeću. Izgradnju nove fabrike počeće u drugoj polovini 2023.godine. Njihov novi proizvodni pogon biće lociran u Savani u Džordžiji. U Džordžiji Hyundai takođe gradi svoju prvu fabriku za električnih vozila u SAD. Očekuje se da će fabrika baterija biti u funkciji najranije 2025. godine. Nakon što pokrene proizvodnju punim kapacitetom, moći će da proizvede 30GHWh baterije svake godine, što je dovoljno da podrži proizvodnju 300.000 električnih vozila.

Stabilno snabdevanje baterijama u regionu

LG i Hyundai su najnovije kompanije koje su investirale u pogone za proizvodnju baterija u SAD u poslednjih nekoliko godina. Tojota je 2021. godine objavila da će izgraditi fabriku baterija u zemlji kao deo investicije od 3,4 milijarde dolara. Zatim, Ultium Cels (zajedničko preduzeće GM-a i LG-a) obezbedilo je zajam od 2,5 milijardi dolara od Odeljenja za energetiku za izgradnju objekata za EV baterije. Nedavno je Ford objavio da ulaže 3,5 milijardi dolara na izgradnju fabrike za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija u Mičigenu. Litijum gvožđe fosfat, koji može da toleriše češće i brže punjenje, košta manje od drugih tehnologija baterija i mogao bi da snizi cenu električnih vozila.

Pročitajte i:  Kompanija LG strateški investira u robotiku

Druge kompanije bi mogle da slede njihov primer, obzirom da Bajdenova administracija nastoji da privuče više kompanija za proizvodnju električnih vozila i baterija u SAD. Prošle godine je vlada pokrenula inicijativu za materijale za baterije, koja će za 20 kompanija obezbediti 2,8 milijardi dolara u nadi da će ohrabriti proizvođače da počnu proizvodnju baterija. Na taj način će se osigurati da SAD više neće biti u velikoj meri zavisne od „nepouzdanih stranih lanaca snabdevanja“.

Hyundai i LG veruju da novi objekat može pomoći u stvaranju „stabilnog snabdevanja baterijama u regionu“. To će kompanijama omogućiti da „brzo odgovore na rastuću potražnju za električnim vozilima na američkom tržištu“. Hyundai Mobis, odeljenje za delove i servis, sastavljaće baterije koristeći ćelije proizvedene u toj fabrici. Zatim će se te baterije koristiti za električna vozila: Hyundai, Kia i Genesis.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,