BIZIT plus

Google gasi podršku za originalni Chromecast

Google je objavio da prestaje sa podrškom za deceniju star originalni Chromecast uređaj. Prva generacija Chromecast-a neće više dobijati softverske i bezbednosne update-ove, niti će kompanija pružati tehničku podršku za ovaj uređaj. Naravno, Chromecast uređaji će i dalje raditi, ali je u saopštenju navedeno da se  može očekivati da će vremenom doći do degradacije njihovih performansi.

PCPress.rs Image

Prvi Chromecast je predstavljen 2013. godine i bio je veoma uspešan proizvod. Samo u 2014. godini prodato je više od 10 miliona primeraka. Godinama, on je predstavljao značajan izvor prihoda kompanije u oblasti hardvera i praktično je bio prvi Google-ov uspešan hardverski proizvod. Njegova uspešnost ogledala se u jednostavnošću bežičnog prebacivanja video snimaka sa telefona i tableta na TV, što je do tog trenutka bila prilično komplikovana i neizvesna operacija.

Pored originalnog proizvoda, Google je 2015. godine predstavio drugu generaciju Chromecast-a, 2016. godine Chromecast Ultra, dok je treća generacija ugledala svetlost dana 2018. godine. Chromecast je zasnovan na Cast OS-u, nekoj vrsti ultra-lagane kombinacije Chrome OS-a i Android-a. Cast OS nema interfejs, nema kontrolne mehanizme i na njemu ne mogu da se pokreću aplikacije. Služio je samo da omogući Chromecast-u da bude risiver za multimedijalne fajlove.

Pročitajte i:  Google Chrome dobija tri zanimljive opcije

Za sada se ne zna koliko će još dugo da traje podrška za ostale generacije Chromecast uređaja.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: