LG najavio 15″ OLED televizor za novembar

oled-tv_o_440LG Electronics je najavio početak prodaje 15-inčnog OLED televizora za novembar. Ovo će biti trenutno najveći komercijalno raspoloživi OLED TV.
Organske LED diode sa aktivnom matricom (AM-OLED) emituju svetlost i ne traže pozadinsko osvetljenje, pa stoga troše manje energije od LCD tehnologije i ekrani mogu da budu tanji; osim toga, slika je kvalitetnija, ali visoka cena je prepreka masovnom korišćenju. Mali OLED ekrani se mogu sresti na nekim telefonima, ali veći ekrani su srazmerno skuplji. Pre dve godine, Sony je predstavio 11-inčni OLED TV XEL-1, koji se prodaje po ceni od 2500 dolara. LG još uvek nije objavio cenu svog OLED modela, ali se ne očekuju velike razlike.
Ovaj televizor će biti predstavljen na izložbi IFA 2009 u Berlinu koja se održava u septembru, a prodaja će početi u novembru; najpre će se prodavati samo u Koreji, a početkom sledeće godine i u “ostaktu sveta”. LG je najavio i 40-inčni OLED televizor za “ne tako daleku budućnost”.
Istraživačka firma DisplaySearch očekuje da će 2013. godine na tržištu OLED televizora bit 2,33 miliona primeraka, što će biti veliki porast u odnosu 320.000, koliko se predviđa za 2011. godinu.

Pročitajte i:  Novi LG OLED i QNED televizori sa pojačanim AI procesorom menjaju pojam kućne zabave

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,