LG potvrdio da “gasi” mobilni biznis

Nezvanični izveštaji koji već neko vreme kolaju Internetom pokazali su se tačnim – LG je zvanično objavio da odustaje od poslovanja u mobilnom segmentu. Ova divizija kompanije LG je u kontinualnim gubicima već nekoliko godina, koji su do sada dostigli veličine koje se mere milijardama dolara.

lg

LG gasi mobilno odeljenje

Zato je odlučeno da se prestane sa proizvodnjom mobilnih telefona. Ipak, LG će i dalje donekle ostati u domenu mobilnog biznisa, ali ne na retail, već na strateškom nivou, prvenstveno se fokusirajući na razvoj 6G tehnologija. Kompanija planira da završi sve procedure oko zatvaranja mobilnog biznisa do 31. jula ove godine. Što se tiče postojećih telefona – oni će biti u prodaji i nakon tog datuma, sve dok se ne potroše zalihe, a korisnici će imati na raspolaganju i uobičajenu „after-sale“ podršku i softverske update-ove. Ipak, dužina ove variraće od regiona do regiona.

Strateška odluka

LG Wing, kako se pokazalo poslednji kompanijski pokušaj da se ponovo probije na tržištu mobilnih telefona, nije uspeo da privuče značajniju zainteresovanost korisnika, uprkos tome što nudi zanimljiv koncept. To je dovelo do toga da je prošlu godinu LG završio sa udelom na tržištu mobilnih telefona od samo 1.7 procenata. Ipak, ova odluka nije došla bez pokušaja borbe. Krajem prošle godine LG je najavio da bi mogao da prepusti proizvodnju svojih jeftinijih modela drugim kompanijama, a pokušao je i da se pozicionira na tržištu 5G uređaja sa K92 modelom koji je koštao oko 400 dolara. Čak je bilo priče i da se pregovara sa Volkswagen AG i sa Vingroup JSC kompanijama o prodaji, ali su ti napori, ako ih je i bilo, očigledno propali.

Pročitajte i:  LG podiže svest o ugroženim životinjskim vrstama

U zvaničnom kompanijskom saopštenju navedeno je da strateška odluka da se izađe sa izuzetno kompetitivnog mobilnog tržišta omogućava kompaniji da se fokusira na druge brzo-rastuće segmente, kao što su delovi za električne automobile, pametne kuće, robotiku, veštačku inteligenciju, kao i na b2b rešenja. Tehnologije koje su razvijene tokom dve decenije LG-jevog poslovanja u domenu mobilnih telefona primenjivaće se na druge postojeće i buduće proizvode kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,