Data centri 2024

Linksys Max-Stream Mesh Wi-Fi 6 MR7350: Jeftina ulaznica za Wi-Fi 6

Budući da većina korisnika kod nas ima rutere koji su dobijeni uz paket od operatora, velika je šansa da niste ni svesni koliko vam svi povezani uređaji rade ograničeno. Za to vreme u razvijenom svetu radi se na novijim mrežnim standardima, kao što je Wi-Fi 6, koji polako ali sigurno menja postojeću infrastrukturu. Model koji smo dobili na test idealan je primer pristupačnog načina da znatno unapredite svoju kućnu bežičnu mrežu.

PCPress.rs Image

Malo ko od nas razmišlja o investiciji u kvalitetniju mrežnu opremu kao o nečemu što će se osetiti u realnom radu. Ljudi rutere i svičeve percipiraju kao neophodno zlo koje radi ili ne radi. Međutim, Wi-Fi 6, odnosno 802.11ax standard se polako, ali sigurno implementira u nove telefone i laptope, pružajući mogućnost da bežična mreža u potpunosti zameni žičanu infrastrukturu.

Mesh

Mesh sistemi se sastoje od jednog glavnog rutera i jednog ili više međusobno povezanih satelita, koji se rasporede strateški po lokaciji i ponašaju se kao pristupne tačke jedne mreže kako bi se bolje pokrio veći prostor.

Linksys Max-Stream Mesh Wi-Fi 6 MR7350 je jedan od onih rutera kod kojih se sve kaže u nazivu, bez potrebe za mnogo objašnjavanja. Po ceni od 13.199 dinara, ovo je vrlo pristupačan način da unapredite svoju postojeću mrežnu infrastrukturu. Ne samo da dobijate Wi-Fi 6 ruter sposoban za AX1800 standard već su tu i dobro poznate mesh mogućnosti proširenja pokrivenosti željenog prostora.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

Mala crna kutija

Neutralni izgled rutera lepo se uklapa u svako okruženje, a rupičasta gornja i donja površina idealne su za provetravanje ozbiljnog hardvera koji se nalazi unutra. Dve pljosnate antene mogu da se rotiraju u smeru koji vam to najviše odgovara, a sve konekcije nalaze se na zadnjoj strani. Tu su četiri gigabitna LAN i jedan WAN port, USB 3.0 A tipa, WPS i reset prekidači, kao i taster za fizičko uključivanje i isključivanje. Nažalost, port agregacija nije podržana, pa preko žice možete ostvariti maksimalno gigabitni protok.

PCPress.rs Image

Sva obaveštenja izvedena su diskretno preko jedne LED trakice na prednjoj strani, koja blinka plavo kada se podiže sistem, svetli ljubičasto kada treba da ga podesite ili neprekidno plavo kada je ruter povezan. U slučaju gubitka konekcije, plava lampica menja boju u crvenu.

PCPress.rs Image

Sistem ima teoretsku brzinu od skoro 600 Mb/s preko 2,4 GHz i 1.200 Mb/s na 5 GHz, što zajedno obezbeđuje teoretskih 1800 mb/s. Ruter koristi OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) tehnologiju karakterističnu za Wi-Fi 6 koja omogućava da više klijenata deli isti kanal za efikasnije korišćenje protoka. Tu je i TWT (Target Wake Time) za smanjenje potrošnje kod klijenta, te MU-MIMO za simultani strim podataka i formiranje direktnog usmeravanja signala ka klijentu za bolji kvalitet konekcije i manje rasipanje signala.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

Linksys MR7350 ruterom može se upravljati i preko Android i iOS aplikacije, ali preporučujemo korišćenje Web interfejsa koji nudi veći broj opcija, kao i dodavanje, uklanjanje i uređivanje vidžeta prema najčešće korišćenim opcijama (mada nije kao da ćete na dnevnom nivou pristupati svom ruteru).

PCPress.rs Image

Pošto je ovo budžetski orijentisan ruter koji treba da vam omogući jeftin prelazak na novu tehnologiju, nismo previše očekivali od njega kada je brzina u pitanju, ali smo se prijatno iznenadili brzinama koje smo postigli kada je prenos podataka u pitanju sa eksternog USB 3.0 fleša koji smo povezali na njega. Prebacivanje filma od oko 7 GB trajalo je manje od minut i po, s brzinama od oko 70-80 MB/s.

S druge strane, kvalitet konekcije je korektan, mada smo očekivali malo bolje performanse sa 2,4 GHz vezom. Iako smo ovoga puta imali samo MR7350 ruter na testu, njegove mesh mogućnosti su veliki plus, posebno ukoliko imate veliku površinu koju biste želeli da pokrijete kvalitetnim Wi-Fi signalom.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

PCPress.rs Image

Ukoliko imate neki od modernijih telefona/tableta/laptopa koji podržavaju Wi-Fi 6, Linksys MR7350 predstavlja pristupačno rešenje kojim vrlo jednostavno možete unaprediti performanse kućne mreže, tako da to svi korisnici zaista i osete. Dodajte tome i mesh mogućnosti i dovoljno gigabitnih portova za prosečno domaćinstvo i ovaj ruter deluje kao veoma dobra ponuda za modernizaciju lokalne mreže.

Korisna adresa: sionnet.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,