Linux Mint 19, nova verzija najčešće upotrebljavane Linux distribucije

Posle Windows-a i MacOS-a, Linux je treći operativni sistem po broju korisnika u svetu. Međutim, to je specifična platforma jer postoji veliki broj distribucija Linuxa. Među njima, Linux Mint je prema statistici najčešće upotrebljavana distribucija. Najnovija verzija, Linux Mint 19 “Tara”, sa Cinnamon 3.8 desktopom (koji koristi GTK 3.22 toolkit) brža je od prethodnika, a po mnogima donosi i lepši izgled desktopa.

Jedna od osnovnih prednosti Mint-a u odnosu na Windows i MacOS je što nema potrebe da se razmišlja o virusima. Takođe, instalacija softvera je izuzetno jednostavna. Dani kada su Linux programi morali da se kompajliraju za određenu distribuciju odavno su prošli. Sada se sve odvija preko Software Manager-a u kome je potrebno samo odabrati program i kliknuti na njega. Naravno, i dalje postoji mogućnost kompajliranja, kao što i u Windows-u i dalje možete da pokrećete instalaciju pomoću BAT fajlova, ali ne vidimo zašto bi iko to danas radio.

Velika prednost Mint-a je što, kao i sve Linux distribucije, nije hardverski zahtevan. Ako baš i ne želite da on bude vaš osnovni OS, njegova instalacija na neki stariji računar učiniće ga ponovo potpuno upotrevljivim i spremnim za rad, između ostalog i zbog toga što se uz OS instaliraju i najnovije verzije mnogih popularnih Linux desktop aplikacija (LibreOffice, Firefox, Thunderbird…).

OS je zasnovan na Ubuntu 18.04 i koristi Linux 4.15.0-20 kernel, što predstavlja garanciju da će biti podržan na duge staze. Kao što smo već pomenuli, osnovni Cinnamon interfejs je ubrzan, ali moguće je odabrati i Xfce 4.12, ili MATE 1.20 dekstop, dok KDE nije više podržan. Još jedna korisna nova opcija je Timeshift, koja omogućava lakši upgrade i vraćanje na prethodnu verziju. Ako nakon update-a nešto ne radi kako treba, ova opcija će garantovati da se sistem može vratiti u stabilno stanje. Ipak, zbog ove funkcije izgubljena je jedna druga funkcionalnost – nije moguć direktan upgrade sa Mint-a 18.3, već Mint 19 mora da se postavi kao potpuno nova instalacija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,