ERP 2024

LipIO – uređaj za kontrolu usnama i jezikom

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu napravili su korisnički interfejs nazvan LipIO, koji se kontroliše jezikom. Uređaj prati pokrete usana i jezika i na osnovu njihove kombinacije generiše unapred definisane komande. Primarna ideja istraživača bila je da se obezbedi kontrolni sistem za osobe sa invaliditetom, ali ispostavilo se da ovo može da bude korisno u svakoj prilici kada su ruke zauzete.

PCPress.rs Image

LipIO je napravljen od tanke i fleksibilne plastične folije na koju je nalepljen provodnički materijal. Na krajevima se nalaze dvostrane elektrode koje obezbeđuju kontakt sa usnama i jezikom. Uređaj radi na osnovu elektrostimulacije i prima signale sa jezika ili usana na sličan način kao i kapacitivni ekrani osetljivi na dodir. Interesantno je da je LipIO napravljen od komponenti koje svaki hobista može da pronađe u prodavnicama elektronske opreme. Naučnici planiraju da kompletno svoje istraživanje objave kao open-source, da svi zainteresovani mogu da naprave svoje verzije uređaja.

Ispostavilo se da LipIO ima iznenađujuće veliki broj potencijalnih primena. Naučnici koji su ga razvili pokazali su kako se na ovaj način može naštimovati gitara, dobijati informacije o navigaciji, koristiti kao dodatni alat za DJ-eve… Jedna od potencijalnih primena je i u aplikacijama za virtuelnu realnost, gde se mogu aktivirati realistična čula ukusa. Naime, već postoje istraživanja koja su pokazala da električna stimulacija jezika može da izazove prepoznavanje različitih ukusa, kao što su slano, gorko, slatko…

Naravno, da bi tako nešto ušlo u svakodnevnu primenu potrebno je još dosta rada. LipIO za sada deluje nezgrapno, sa mnogo žica i verovatno ne baš prijatnim osećajem na usnama. Istraživači navode da je sledeći korak prilagođavanje uređaja da bude prijatniji za svakodnevnu upotrebu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: