Top50 2023

Ljubavna mašina

Na tržištu gedžeta vibratori su na drugom mestu po prodaji, odmah iza mobilnih telefona, pa se može reći da se više para troši na ženske orgazme nego na GPS uređaje.

robotKome ovo zvuči šokantno, treba da se podseti da su kućni vibratori na struju izmišljeni deceniju pre usisivača i mašine za pranje veša. Bile su to glomazne i bučne sprave sa 1500 do 1700 vibracija u minuti, koje su se reklamirale kao aparati koji „ženama vraćaju boju u obraze“.

Međutim, nakon sto godina istraživanja i razvoja došlo je do revolucionarnog pomaka u performansama mašinica za seks, tako što su bešumni i bežični vibratori softverski povezani s pametnim telefonima. Zato danas svaka smartfon aplikacija za autoerotiku s pratećim uputstvom provereno unapređuje korisnika u seksi provodnik sopstvenog multi‑touch zadovoljstva.

Jer, dodirivanjem ekrana na različite načine, verzirani vlasnik gedžeta diriguje mnoštvom vizuelnih kontrola koje upravljaju vibratorom. Podrazumeva se da najdraži redosled stimulativnog vibriranja može da se arhivira i ponavlja dok baterije ne iscure.

Mana ovog visokotehnološkog erotskog koncepta je u tome što iz seksualnog doživljaja isključuje bilo kakav partnerski odnos, naravno ako nismo toliko ludi da pod „partnerom“ računamo smartfon i za njega prikačeni dildo. No, prošle nedelje je i ovaj ogroman nedostatak prevaziđen, lansiranjem uređaja koji simulira ljubavni akt dve osobe u realnom vremenu. Naime, najnovija haj‑tek verzija kompanije Lovepalz sastoji se od dva dela i omogućava partnerima da „one stvari“ rade preko interneta, koristeći seksualna pomagala koja putem Wi‑Fi veze razmenjuju podatke o međusobnim pokretima i reakcijama.

Ženski deo sistema je nazvan Hera, a muški Zevs, manje zbog starogrčke romantike, a više zbog toga što su ova dva drevna, supružnička božanstva često bila razdvojena, pa je Zevs bio uključen u seks sa svim živim u svemiru, dok je Hera tugovala.

Bilo kako bilo, proizvođač se kune da je u pitanju revolucionarni koncept za detekciju pokreta u erogenim zonama, te da su telesne senzacije „kao prave“. Pored toga, sada intenzivno rade i na lansiraju Lovepalz aplikacije za smartfone, u čemu ih najviše ometaju neumorni puritanci iz Apple‑ove virtuelne radnje, tako što ne odstupaju od konzervativnih ograničenja za prodaju softverskog „sadržaja za odrasle“.

Što se tiče hardverskog dela, aparati Hera i Zevs su inženjerski ponos, jer rade bez tastera i zastoja, nakrcani senzorima. Pri tome su i vodootporni i anatomski, a mehanički deo sadrži pumpe i automatske klipove, plus različite brzine. Drugim rečima „u potpunosti se personalizuju“, što je ogroman napredak u odnosu na prethodnu verziju koja se prodavala pod glupim imenom „Virtuelne rupe i strele“ i bila jedan od prvih „teledildonika“ za dvoje. Tako bar autoritativno tvrde testovi postavljeni na internet odredištima koja nude specijalizovane alatke za daljinsku kontrolu tuđih „ličnih masažera“.

Recimo, samo Facebook grupa LovePalz, koja se definiše kao zajednica ljudi koji razmenjuju informacije „o novom konceptu detekcije pokreta koji ima za cilj da stvori fizičke osećaje kao prave i omogući autentično virtuelno iskustvo“, ima preko 100 ličnih testova, ali i obaveštenja o servisiranju i podršci.

A da proizvođač misli i na oprezne i stidljive korisnike, vidi se i po tome što na vidnom mestu potanko objašnjava kako se internet kupcima tehno Zevsa i Here na računu kreditne kartice, kao i u isporuci paketa, ni u ludilu neće prikazati provokativni proizvod. „Garantujemo vam da je vaša privatnost nama prioritet, da je poverljiva i zaštićena“, svečano izjavljuje kompanija i objašnjava da će u specifikaciji sprave umesto ljubavna mašina za dvoje, pisati – termos.

Električni orgazam za bele zube

Pomeranjem prsta gore‑dole po ekranu pametnog telefona, menja se intenzitet erotskog doživljaja u realnom vremenu, od „zadirkivanja do krešenda“. Ovako glasi jedna od komandi za upravljanje bežičnim vibratorom preko seksi aplikacije Body Heat za iPhone i iPod, uz opasku da je moguće i arhivirati omiljeni redosled stimulativnog vibriranja. Ako ste na korak od orgazma, valja znati da podignuti prst sa ekrana zadržava vibraciju u akciji, a aplikacija nastavlja s radom u hands‑free modu.

Rečju, ko pragmatično i štreberski unapred nauči kako da preko vizuelnih kontrola diriguje intenzitetom vibriranja OhMiBod dilda (puni se preko USB‑a), posle može da mazi svoj iPhone do mile volje. U suprotnom, može mu se dogoditi da ga blokira kad je najlepše, samo zato što je prodrmao telefon, jer drmusanje znači ‘stop’ i prekida svaku uživanciju. Proizvođač se kune da je orgazam u ritmu omiljenih hitova čudo neviđeno i vatreno objašnjava u reklami kako „muzika pumpa električnu energiju kroz vibracije u vašoj vagini i donosi plamen požara u vašu dušu“.

Elem, intuitivna, seksi aplikacija Bodi Heat za iPhone i iPod, u kombinaciji s bežičnim i glatkim OhMiBod vibratorom, donela je revolucionarni skok u svet igračaka za odrasle, tako što je iz erotskog doživljaja isključila ne samo partnera nego i dodirivanje intimnih delova tela. Sprava funkcioniše tako što integrisano audio‑kolo pretvara ritam melodija u stimulativne, nerepetitivne vibracije, a dildo je optimizovan i za laptop, MP3, te CD plejere.

Ali, samo pametni telefon osetljiv na dodir ima moć da korisnik gladan erotike, prostim čačkanjem ekrana u levom uglu, izazove, na primer, nežno golicanje. I ne samo to! Proizvođač garantuje da dodirivanje gornjeg desnog ugla pametnog telefona sto posto pravi „Ajnštajn frizuru, a zube čini beljim“. A s dva prsta mogu već da se kreiraju i „složeniji obrasci koji osciliraju između tačaka u mreži“.

„Seks i muzika su neraskidivo povezani“ kaže proizvođač dilda za iPhone, koji se dosetio da slušanje ušima zameni „slušanjem“ putem vagine. Proizvođač vibratora za pametne telefone angažovao je i bendove koji komponuju muziku novog žanra, s proverenim frekvencijama i ritmovima za uspešan orgazam. Jedan od njih je i Hinder, čiji frontmen šizi od ponosa na „muziku iz nove prespektive“ i tvrdi da njegova vibracija Usne od anđela strmoglavljuje pravo u klimaks. Sledeći korak su megakoncerti i kolektivno orgazmičko „slušanje“ muzike među nogama.

Seksting generacija: Vidi i obriši!

Termin „sekstualna nevinost“ skovan je od reči ‘seks’ i ‘tekst’ i u ICT svetu se odnosi na sve one koji još uvek nisu poslali nijednu svoju razuzdanu, golu fotografiju nekoj drugoj osobi putem mobilnog telefona.

Zapravo, onlajn razmena seksualnih fantazija putem slika, teksta i videa obuhvaćena je novim pojmom – seksting (seks plus tekst), koji jedni definišu kao napaljenu igru vlasnika smartfona, drugi kao način dolaženja do orgazma sa minimumom ulaganja i rizika, a treći kao poslednji korak u erotskoj evoluciji čoveka.

Četrdesetak godina nakon filmova Deep Throat i The Virgin Nymph, koji su u svoje vreme sablažnjavali temom recikliranja seksa bez koitusa, nova, seksting generacija, naoružana pametnim telefonima, bez blama se erotizira razmenom seksualno eksplicitnih poruka i slika lične prirode. Sekstanje, koje nikako ne treba brkati sa seksanjem, upražnjava jedna od pet odraslih osoba, a prema istraživanju časopisa Pediatrics & Adolescent Medicine, zanimacija je čak 30 odsto tinejdžera, koji priznaju „da su nekome poslali svoju golu fotku“, dok je više od 50 odsto klinaca dobilo takvu ponudu, pa su roditelji s razlogom zabrinuti.

Okreni‑obrni, opcija sekstanje se više vezuje za model telefona nego za moralna načela. Jer, nema dobrog sekstinga bez smartfona, mada valja reći da ova vruća razmena erotike ima i svoje ružno lice. Drama obično počinje kada nečiju obnaženu sliku dobije cela škola, firma ili pola grada. „Sekstali smo se šest meseci, a kada sam prekinula, on je poslao moje gole fotografije celom društvu iz kraja“, kaže jedna devojka iz Beograda i dodaje: „To je bilo katastrofalno neprijatno, nisam znala gde da se sakrijem“.

Britanska policija zato upozorava da objavljivanje golih fotografija osoba mlađih od 18 godina, bilo svojih ili tuđih jeste protivzakonito, a sociolozi ističu opominjući slučaj 13‑godišnje devojčice koja je sliku, na kojoj se naga dodiruje, poslala svom dečku, a ovaj je prosledio petorici prijatelja. Za samo nekoliko sati, slika je bila na više od 1.000 ekrana.

A pošto konspirativne molbe i preklinjanja tipa „vidi i obriši“ slabo i nikako ne funkcionišu u digitalnom svetu, za očuvanje privatnosti i tajnost komunikacije pobrinuli su se dovitljivi autori aplikacija. To i nije odveć neobično kada se zna da na tržištu aplikacija nema šta nije pokriveno, a broj preuzimanja programa za smart uređaje, samo iz Apple‑ovog virtuelnog dućana App Store (500 miliona korisnika, 775.000 raspoloživih aplikacija za iPhone, iPad i iPod touch), u prošloj godini je premašio 20 milijardi. U Kupertinu stoga zadovoljno trljaju ruke i radosno predviđaju da će u 2013. godini broj preuzetih programa biti dupliran.

S obirom na novu modu telefonskog sekstanja, pristojan broj sigurno će se odnositi i na aplikacije Snapchat, Facebook Poke i VaporStream, koje zahvalni korisnici dižu u nebesa, poput svojevrsnih virtuelnih kondoma. Fora je u tome što fanovi sekstinga najzad mogu da odahnu, jer sada mogu da spreče neprilike ograničavajući trajanje poruka, koje, posle vremena koje je definisao pošiljalac, naprosto – ispare.

Snapchat, s reputacijom seksting alata, vrlo je popularan kod mladih korisnika, jer ih oslobađa stresa „šta će biti posle“, tako što omogućava da poslate slike ili video‑materijali nestaju posle par sekundi, kao da ih nije ni bilo. Aplikaciju je smislio student sa Stenforda koji kaže da Snapchat već ima preko milion korisnika i da dnevno procesuira više od 30 miliona poruka. Inače, ovaj program je raspoloživ za Android telefone na Google play‑u, a za iPhone na AppStore‑u.

S druge strane, Facebook Poke je (ne)uspešan FB odgovor na Snapchat, koji radi tako što sve poruke i fotke iščile posle 10 sekundi. Ali nakon početne radoznalosti korisnici su ga batalili, što je magazin Forbs iskoristio za pakosni naziv priče o Snapchat‑u: „Klinci vole Snapchat jer to NIJE Facebook!“ U igri je i aplikacija VaporStream koja čuva privatnost tako što onemogućava kopiranje i štampanje elektronske komunikacije. Finta je u tome što se zaglavlje poruke šalje odvojeno od sadržaja, pa je uparivanje sadržaja i adresa nemoguća misija, do daljeg.

Zapravo, frikovi sekstinga mogu svašta da očekuju u budućnosti, jer u procesu je i digitalizacija mirisa. Kompanija Adamant Technologies iz Teksasa razvija procesor s mogućnošću prepoznavanja više od 2.000 mirisa, što je pet puta više od onoga što može da nanjuši jedan običan, ljudski nos.

Vesna Knežević Ćosić

(Objavljeno u časopisu connect 28)

Facebook komentari:
SBB

One thought on “Ljubavna mašina

Comments are closed.