Računari i Galaksija

London City Airport dobio digitalni toranj za kontrolu leta

Izgleda da su aerodromi pogodno tlo za nove tehnologije. Nakon biometrijskih boarding sistema, uvodi se još jedna inovacija koja će biti od velike pomoći prilikom organizovanja letova. Posle testiranja na švedskim Örnsköldsvik and Sundsvall aerodromima, London City Airport je prvi značajniji svetski aerodrom koji je u potpunosti prešao na kontrolu leta putem digitalnog tornja.

London City Airport

Novi sistem obezbeđuje kontrolorima da ne budu na lokaciji aerodroma. U konkretnom slučaju, oni se nalaze u oko 150 km udaljenom Hempširu. Na aerodromu postoji toranj, ali je on u potpunosti digitalan. Visok je 50 metara i opremljen je sa 16 kamera visoke definicije, koje obezbeđuju pogled od 360 stepeni. Među kamerama se nalaze i dve pan-tilt-zoom kamere, koje zamenjuju dvogled i mogu da uveličaju detalje od interesa na pisti i okolini aerodroma.

Slika sa aerodroma se strimuje putem optičke mreže, do najvećeg provajdera kontrole leta u Velikoj Britaniji (NATS). Kontrolori leta imaju živi video panoramski prikaz, koji je dopunjen raznim podacima (razgovorima sa pilotima, očitavanjima vremenskih uslova, telemetrijskim podacima o avionima koji sleću i poleću…). London City Airport će kompletnu navigaciju u letnjem redu letenja prebaciti na ovaj sistem. Menadžment aerodroma smatra da će im pametna infrastruktura pomoći da se izbore sa očekivanim rastom putnika, s obzirom da se očekuje ponovno otvaranje internacionalnih letova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,