BIZIT plus

London otvara kliniku za lečenje zavisnosti od video igara

Prošle nedelje smo pisali o novoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u koju je od sada, u klasi mentalnih bolesti, dodata i zavisnost od video igara. Teški oblici zavisnosti nazvani „Gaming disorder“ imaju simptome slične nekim drugim zavisnostima (poput kockanja) i mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pojedinca, pa su iz britanskog zdravstvenog sistema odlučili da izađu u susret onima kojima je pomoć u ovom slučaju potrebna.

U Londonu će tako, uskoro biti otvoren centar za zavisnost od Interneta, koji će se fokusirati upravo na nedavno priznatu zavisnost od video igara. S vremenom će ova klinika da počne da se bavi i ostalim vrstama zavisnosti od interneta i drugih „digitalnih“ aktivnosti, poput zavisnosti od pornografije. Centar će finansirati NHS (National Health Service) i nekoliko privatnih dobrotvornih organizacija i filantropa. Osnovni razlog zbog kog će se ova klinika koncentrisati pre svega na zavisnost od igranja jeste činjenica da ona najčešće pogađa mlade, koji zbog toga napuštaju školovanje, a gubitak kontrole i velik uticaj na ostale životne aktivnosti jedan je od glavnih simptoma zavisnosti kako ju je definisala Svetska zdravstvena organizacija.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Psihijatar Henrietta Bowden-Jones, osnivač ove klinike, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su ovi oblici zavisnosti počeli da skreću pažnju koju zaslužuju. „Teško da ćemo videti epidemiju mladih igrača zavisnih o igranje, ali onima koji se s tim bore Centar za internet zavisnosti mogao bi da promeni život“, dodala je. Kako prenosi Guardian, neki psihijatri kritikuju ovaj potez jer smatraju da je poremećaj preteranog igranja samo deo problema, te da bi zavisnosti trebalo da se leče sistemom, u širem smislu, i da bi uz to trebalo da se podiže opšta svest o odgovornom ponašanju. Prošle godine u Velikoj Britaniji zabeleženo je 16 slučajeva ozbiljne zavisnosti od video igara.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: