BIZIT 2022

Kako instalirati čist Android na Huawei uređaje

Huawei i Honor telefoni i tableti važe za izuzetno kvalitetne uređaje, ali nisu svi fanovi njihovog EMUI softvera. Ova prilično modifikovana verzija stock Androida nudi brojne opcije koje su nekima veoma korisne, dok ih drugi opisuju kao bloatware. Ukoliko ste fan uređaja koji nude stock Android iskustvo operativnog sistema, a želite da uživate u Huawei/Honor hardveru, postoji rešenje za vas.

Rešenje je pripremila ekipa koja sebe naziva OpenKirin project. Reč je o timu developera koji prave custom ROM-ove za Huawei i Honor mobilne uređaje. Njihov rad je u prošlosti bio ograničen zbog poteškoća u radu sa HiSilicon Kirin uređajima, ali zahvaljujući Project Treble kompatibilnosti, njihov rad je pojednostavljen.

Lista dostupnih uređaja se prilično povećala, a reč je pre svega o EMUI 8 modelima (bez obzira da li su lansirani sa tim operativnim sistemom ili su nadograđeni). Tim je izbacio nekoliko nezvaničnih ROMova: LineageOS, CarbonROM, i Resurrection Remix koji rade na svim uređajima sa spiska koji broji 17 uređaja.

Kako instalirati custom ROM na Huawei i Honor uređaje

Ukoliko želite da instalirate ROM možete da skinuti na ovom linku. Detaljno uputstvo o flešovanju se nalazi ovde, ali to nije sve, postoji mala začkoljica. Naime, Huawei/Honor je do sada bio tolerantan prema developerima, ali izgleda je kompanija promenila mišljenje tako da će onemogućiti otključavanje bootloadera. Huawei (i podružnica Honor) objašnjava da su razlog problemi koje prouzrokuje flešovanje ROM-a, što znači da će prestati da šalju kodove za otključavanje bootloadera.

Pročitajte i:  Huawei nova Y70 i Huawei nova Y90 – dizajn koji osvaja

Interesantno je da odluka dolazi nakon što je kompanija učinila sve da olakša rad developerima i zainteresuje ih za modifikovanje Huawei/Honor telefona. Kako se program neočekivano brzo završava, imate mogučnost da do 22. jula zatražite bootloader kod za otključavanje. Dakle, požurite ukoliko želite da iskusite čisto Android iskustvo na svom Huawei ili Honor telefonu.

Izvor: XDA Developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,