Lovot: Robot koji reaguje na osećanja

Japanska firma za proizvodnju kućnih robota ulazi na tržište sa novim pristupom, a uz pomoć robota Lovot koji je kreiran samo da bi bio voljen.

PCPress.rs Image

Tako ovaj robot nije zadužen za pomoć u kući, te ne obavlja svakodnevne zadatke, već služi da bi vlasnik sa njim stvorio odnos, i vezu koja je obično rezervisana za druga ljudska bića, ili kućne ljubimce. Ono što se na novom robotu prvo primeti su oči pune ljubavi, koje prate glasovi koji nisu artikulisani, ali ipak doprinose tome da se robot doživi kao nešto više od mašine. Kreće se uz pomoć tri točka, a obogaćen je funkcijama koje mu omogućavaju da pokazuje da je iznenađen, da mu je neko drag, te čak može da „moli“ da ga vlasnik uzme u naručje.

Lovot tako reaguje na osećanja i raspoloženja vlasnika, i nakon što protumači emocije pokušava da usreći onoga u čijoj se blizini nađe. Deo koji predstavlja glavu rezervisan je za grupu senzora i kamera, uz pomoć kojih Lovot prepoznaje glasove i lica, te ljudska bića i kućne ljubimce razlikuje od nameštaja, a uz pomoć toplotnih senzora. Pored toga, novi robot je osetljiv na dodir, pa će početi da se smeje kada ga neko zagolica, a zaspaće kada vlasnik počne da ga ljulja.

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,