LS Data: Rešenje za digitalni popis

Više od dve decenije LS Data nudi rešenja za automatsku identifikaciju, sa namerom da poveća produktivnost, smanji greške i eliminiše potrebe za papirom u domaćim preduzećima. Ova domaća kompanija može se smatrati jednim od pionira mobilnog računarstva u našoj zemlji, a u svojoj ponudi ima proizvode tri velike svetske kompanije – Psion, Zebra i TSC, što joj omogućava da formira rešenja po meri korisnika.

PCPress.rs ImageSa približavanjem kraja četvrtog tromesečja i poslovne godine, rešenja za popis postaju aktuelna, a LS Data predlaže da razmotrite interesantno rešenje nazvano Vidra.

To je kompletan sistem za automatizaciju popisa osnovnih sredstava, koje je dobilo naziv po životinji koja nepogrešivo obeležava svoju teritoriju i redovno je obilazi i kontroliše.

Sistem omogućava označavanje osnovnih sredstava bilo bar kodom, bilo RFID oznakom, označavanje lokacije i objekta, pregled i uređivanje baze podataka pre i nakon popisa, kvalitetan inicijalni popis, kao i redovne, vanredne, parcijalne i druge vrste popisa. Sistem Vidra čine namenski softver i Psion‑ov ručni računar, odnosno prenosni terminal Neo.

Neo je kompaktnih dimenzija i mase od svega 275 grama, može se lako koristiti duži period vremena i to jednom rukom. Ergonomski je oblikovan tako da nije potrebno najpre očitati podatke, a zatim ih pregledati okretanjem ekrana ka korisniku – nagibi ekrana i čitača su tako podešeni da radnik može pregledati očitane podatke tokom samog skeniranja.

Možda ova osobina izgleda kao sitnica ali je za radnika na terenu vrlo bitna. Računar je izrađen od vrlo izdržljivih materijala i testiran je na padove sa visine od 1,2 m – Psion navodi da će izdržati preko 26 padova.

Neo radi u različitim uslovima, po visokoj ili niskoj vlažnosti odnosno temperaturi vazduha: uređaj je potpuno funkcionalan na temperaturama od ‑10 do +50 stepeni Celzijusa. Zaštićen je od uticaja kiše i prašine i poseduje sertifikat IP54.

Komunikacija sa računarom i centralnom bazom podataka omogućena je na više načina. Neo poseduje adapter za bežičnu mrežu po standardu 802.11 b/g sa CCX V4 sertifikatom, kao i Bluetooth 2.0 adapter dometa do 10 metara, a moguća je i veza standardnim USB‑om ili RS232 protokolom.

Ručni računar poseduje laserski skener za očitavanje bar kodova a moguća je ugradnja i 1D ili 2D Image skenera, po potrebi korisnika. Budući da poseduje 2,7‑inčni TFT ekran osetljiv na dodir rezolucije 240×320 tačaka koji troši prilično energije, Neo je opremljen litijum‑jonskom baterijom kapaciteta 3300 mAh, koja nudi desetočasovnu autonomiju, što podrazumeva pet očitavanja, slanja i primanja podataka u toku jednog minuta.

U praksi, ovo znači da je uređaj moguće koristiti i do tri dana, ali da će u ekstremnim uslovima eksploatacije sigurno izdržati čitavu smenu. Psion Neo se isporučuje sa Microsoft‑ovim operativnim sistemom Windows CE 5.0 Core ili Professional, ili Windows Mobile 6.1, koji predstavljaju idealnu osnovu za LS Data softversko rešenje.

Popis osnovnih sredstava se započinje transferom podataka iz baze u PC aplikaciju radi njihove pripreme, a zatim i na ručni računar Neo. Popisna komisija se prijavljuje na ručnom računaru pomoću isporučene aplikacije. Aplikacijom je moguće otvarati i zatvarati popise, menjati lokacije ili zadužene radnike kao i unositi nova osnovna sredstva. Inicijalni popis je uvek najvažniji i obično traje isti vremenski period kao i prethodni koji su obavljani papirom i olovkom, kako bi se osigurala tačnost podataka.

Svaki sledeći popis je izuzetno efikasan jer se svodi na očitavanje bar koda ili RFID čipa dodeljenog osnovnom sredstvu. Nakon završenog popisa prikupljeni podaci se bežičnim ili žičnim putem prebacuju u PC aplikaciju radi dalje obrade, ukoliko je ona potrebna, a zatim u odabrani poslovni softver.

LS Data je sistemom Vidra osigurala svojim korisnicima sveobuhvatno rešenje za popis osnovnih sredstava koje će značajno ubrzati i olakšati jedan od najdosadnijih poslova u svakom preduzeću.

Facebook komentari:

1 thoughts on “LS Data: Rešenje za digitalni popis

Comments are closed.