BIZIT plus

Luster koji prečišćava vazduh

Zbog savremenog načina života ljudi sve manje vremena provode na otvoremnom, a nedostatak kiseonika može da izazove razne bolesti u ljudskom organizmu. Svestan činjenice da zagušljiv vazduh u zatvorenom prostoru nije dobar za zdravlje, dizajner, inženjer i istraživač biohemijske tehnologije Julian Melchiorri razvio je “živu lampu” koja pored toga što osvetljava sobu može i da poboljša kvalitet vazduha.

PCPress.rs Image

Melchiorri je bio inspirisan da dizajnira lampu nakon istraživanja tehnologije “veštačkog lista”, koja koristi prirodnu snagu fotosinteze i pretvara CO2 u kiseonik. Ovo je prvi Melchiorri-jev dizajn koji sadrži ovaj koncept, ali sigurno neće biti poslednji. Dizajner se nada da će jednog dana koristiti tehnologiju za širok spektar zgrada i objekata, tako da će čistiji vazduh biti deo stvarnosti za sve nas.

Luster se zove Exhale, a napravljen je od 70 veštačkih listova ispunjenih algama. Daje topli, zeleni sjaj i, naravno, oslobađa kiseonik u vazduh. Prema Melchiorri-ju, lampa je pogodna i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, u suštini, gde god je potrebno čistije, zelenije okruženje. Ova inovativna, živa lampa je lep dekor koji nastavlja trend ekoloških inovacija, poput kule koja prečišćava vazduh u Pekingu, i u ovom trenutku je samo prototip, a očekuje se da će ubrzo izaći na tržište.

Izvor: TruthTheory

Facebook komentari: