ERP 2024

Majkrosoft najavljuje da stiže “sledeća generacija Windows-a”

Na ovogodišnjoj konferenciji Bulid 2021 predstavnici kompanije Majkrosoft nisu mnogo razgovarali o planovima za operativni sistem Windows, i to zato što će uskoro i zvanično objaviti sve na čemu se radi već mesecima. U svom obraćanju, Satja Nadela, CEO Majkrosofta pomenuo je da će u bliskoj budućnosti biti više reči o „sledećoj generaciji operativnog sistema Windows“.

PCPress.rs Image
Satja Nadela, CEO Majkrosofta

“Uskoro ćemo podeliti sa svima jedno od najznačajnijih ažuriranja za operativni sistem Windows ove decnije koje će developerima i kreatorima doneti veće mogućnosti. Možemo da obećamo da će stvoriti više mogućnosti za svakog Windows developera i poželeti dobrodošlicu svakom kreatoru koji traži najinovativniju, novu, otvorenu platformu za izgradnju, distribuciju i monetizaciju aplikacija“, izjavio je Nadela u svom obraćanju na konferenciji Build 2021, koja je ovog puta održana online.

Iako kompanija u tajnosti drži sve novosti koje su planirane, Nadela je nagovestio da se uz nekoliko značajnih promena korisničkog interfejsa na operativnom sistemu, radi i na novoj prodavnici za aplikacije za Windows. Nadela je najavio da će sve izmene koje nas očekuju doneti i bolju ekonomičnost za developere i kreatore unutar samog Windows-a.  

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

To najverovatnije uključuje neke značajnije izmene za Windows Store, koje će omogućiti developerima da preuzmu bilo koju Windows aplikaciju – uključujući i pretraživače poput Chrome i  Firefox. Kruže i glasine da će Majkrosoft možda čak i dozvoliti nezavisne trgovinske platforme u aplikacijama pa će developeri moći da izbegnu Majkrosoftovu proviziju od 15% za aplikacije i 12% za igrice.

S obzirom da Majkrosoft obično za sve koristi izraz „Windows 10“, to što je Nadela izmene nazvao „sledeća generacija Windows-a“ možda ukazuje na nešto značajnije od obične izmene korisničkog interfejsa kada je u pitanju brendiranje Windows-a.

Rad na izmenama je već počeo, i to sa novim sistemskim ikonicama, poboljšanjima File Explorer-a, i ukidanjem ikona iz ere Widnows 95. Majkrosoft se takođe fokusira na unapređenje osnovih odlika Windows-a, rešavanjem problema sa premeštanjem aplikacija na višestrukim monitorima, dodavanjem Xbox Auto HDR opcije i poboljšavanjem Bluetooth audio podrške.

Nadela kaže da ćemo uskoro čuti više o budućnosti Windows-a, trenutno najvažnijeg operativnog sistema, kojeg trenutno koristi preko 1,3 milijarde ljudi širom sveta, tako da će u sledećih nekoliko nedelja stići i zvanično saopštenje od kompanije Majkrosoft.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,