Računari i Galaksija

Perlmutter AI superkompjuter će kreirati najveću 3D mapu univerzuma

Novi superkompjuter možda će pomoći astrofizičarima da reše neka od najvažnijih pitanja. National Energy Research Scientific Computing Center predstavio je Perlmutter, jedan od najbržih AI superkompjutera, čiji će zadatak biti izrada do sada najveće 3D mape vidljivog univerzuma. Uz njegovu pomoć, naučnici se nadaju da će uspeti da prouče energiju koja je zaslužna za širenje kosmosa.

perlmutter

Mašina će procesirati podatke sa Dark Energy Spectroscopic Instrumenta. Perlmutter inicijalno ima 1.536 nodova, od kojih je svaki opremljen sa AMD-ovim 64-jezgarnim EPYC 7763 procesorom i četiri Nvidia A100 GPU-a. To ga čini sistemom sa skoro četiri exaflopsa performansi (plus 35 petabajta storidža), koji služe za obradu AI zadataka, čime će se drastično smanjiti vreme obrade. Prema najavama, Perlmutter će DESI informacije prikupljene za godinu dana moći da obradi za nekoliko dana, umesto za nekoliko nedelja.

U drugoj fazi, koja će biti realizovana do kraja ove godine, biće dodato još 3.073 noda od kojih će svaki sadržavati dual EPYC 7763 čipove.

Pročitajte i:  Sora: AI video sadržaji sve savršeniji

Kreiranje 3D mape univerzuma je najvažniji, ali ne i jedini zadatak ovog superkompjutera. On će biti iskorišćen i za proučavanje interakcije atoma, za razvoj tehnologije za proizvodnju čiste energije, kao i za mnoga druga naučna istraživanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,