BIZIT plus

Mali kvantni računar se uključuje u vrhunski evropski superkompjuter – jer, zašto ne?

Šta se dešava kada ono za šta se kaže da je kvantni računar priključite u najmoćniji evropski superkompjuter? To je upravo ono što istraživači u finskom vladinom institutu za tehničko istraživanje VTT žele da saznaju.

PCPress.rs Image

Nije važno koliko kubita imate, već kako ih koristite

Prvog novembra, VTT je objavio da je povezao Helmi, osnovni kvantni računarski sistem – sa Lumi superkompjuterom u CSC centru podataka u Kajaani, Finska. Za sada, Lumi drži titulu trećeg najmoćnijeg superkompjutera na svetu, barem od onih za koje znamo, i vlada u Evropi. Istraživački projekat ima za cilj da istraži primenu kvantnog računarstva kako bi se ubrzala radna opterećenja HPC-a i ubrzao razvoj kvantnih algoritama i softvera. VTT predviđa svet u kome kvantni sistemi rade u sprezi sa superkompjuterima kako bi smanjili vreme potrebno za završetak HPC simulacija bez žrtvovanja tačnosti. Ako bude plodonosna, jedna rana primena mogla bi da bude ubrzavanje kratkoročne vremenske prognoze za vremenske pojave koje se brzo razvijaju, kao što su uragani ili cunami, tvrdi VTT.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

„Lumi je sada najmoćnija kvantno omogućena superkompjuterska infrastruktura na svetu“, rekao je Peka Maninen, direktor Lumija. „To znači da imamo sve pokretače budućnosti računarstva neprimetno integrisane i spremne za korišćenje“. U poređenju sa kvantnim sistemima kao što su D-Wave i IBM, VTT-ov Helmi sistem je sićušan. Izgrađen u saradnji sa finskim startupom za kvantno računarstvo IKM, 2021. godine i smešten u CSC-u, sistem se sastoji od samo pet kubita. Dok VTT ima kvantni sistem sa 20 kubita u razvoju i jedan sa 50 kubita koji je planiran za 2024. godinu, IBM je lansirao Eagle sistem od 127 kubita prošle godine i ima sistem od 4.158 kubita koji će biti dostupan u vremenskom okviru 2025.

Ali umesto samostalnog sistema, VTT pozicionira Helmi kao više kvantni akcelerator ili koprocesor koji je dizajniran da radi zajedno sa moćnijim sistemima kao što je Lumi. Predstavljen 2021. godine, Lumi se svrstava među najbolje svetske superkompjutere. Pokretan kompletnom AMD mešavinom Epic CPU-a, Instinct GPU-a i Slingshot11 interkonekcijom, ova kombinacija je dovela sistem na 3. mesto na Top500 ovog proleća, sa 151 petaflops FP64 performansi. I krenuvši ka sledećem rangiranju na SC22 kasnije ovog meseca, čini se da Lumi tim ovog puta cilja na još većih 375 Petaflopsa. Povezivanje Helmija sa većim Lumi sistemom je jedan od nekoliko mešovitih naučnih projekata koji su navodno planirani za superkompjuter.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

Finski univerziteti i istraživački centri će uskoro moći da istraže primenu kombinovanog Helmi-Lumi sistema na kvantne algoritme, softver i HPC radna opterećenja. I nakon akademskog pilota, istraživači planiraju da otvore platformu za veću publiku. „Ovom inicijativom stvaramo osnovu za buduću infrastrukturu kvantne računarstva velikih razmera u Finskoj“, rekao je Tapio Ala-Nisila, profesor fizike u Aaltu. „Prva generacija kvantnih računara će biti najvrednija za obuku istraživača i studenata kvantnih algoritama i računarstva i srodnih tehnologija“.

Izvor: Theregister

Facebook komentari: