ERP 2024

Malver Borat uopšte nije smešan

Novi RAT malver dobio je ime Borat nakon što se nedavno pojavio na dark web „pijacama“. Kupcima nudi alate za lako sprovođenje DdoS napada, ransomware akcija, te drugih tipova koji ozbiljno ugrožavaju korisnike.

PCPress.rs Image

Budući da je u pitanju RAT (remote access trojan) napadačima je omogućeno da s daljine preuzmu potpunu kontrolu nad miševima i tastaturama koje su pripojene pogođenim uređajima, ali i da pristupe fajlovima i potpuno sakriju svoje prisustvo. Još uvek se ne zna da li se Borat RAT prodaje ili se besplatno deli među cyber kriminalcima.

PCPress.rs Image

Funkcije koje Borat pruža onima koji do njega dođu su raznovrsne, te nude čitavu lepezu malicioznih elemenata, poput onih koji omogućavaju praćenje onoga što se kuca na tastaturi (keylogging), potom DdoS i ransomware napade, snimanje audio zapisa, te snimanje web kamerama, krađu podataka iz web pregledača, preuzimanje kontrole nad pogođenim uređajima, te drugo.

PCPress.rs Image

Dakle Borat je i RAT i spyware i ransomware, što ga čini prilično opasnim, jer može da izvede čitavu lepezu različitih napada. Iako je dobio ime koje asocira na komediju, uopšte nije smešan, a korisnicima se ne preporučuje preuzimanje sadržaja sa neproverenih sajtova, budući da se za sada pretpostavlja da se krije u krekovima za video igre i aplikacije, te u drugim torentima koji se često preuzimaju.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,