BIZIT plus

Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

Hakeri prave lažne web sajtove za popularne besplatne i open-source softvere, a služe im za distribuciju malvera. Žrtvama se prikazuju u reklamama u okviru Google search rezultata.

PCPress.rs Image

Napadači kradu kriptovalute, pa je jedan od oštećenih (NFT God) već posvedočio da je ostao bez svih digitalnih novčića, a hakeri su mu oteli i pristup svim privatnim i poslovnim nalozima. To se dogodilo nakon što je naleteo na reklamu iz pomenute kampanje, a prvo je ostao bez Twitter naloga – prijatelji su mu samo nekoliko sati nakon što je kliknuo na reklamu javili da mu je profil hakovan.

Tako se došlo do zaključka da se radi o malveru koji krade privatne podatke, poput lozinki i drugih podataka za logovanje, te informacija za pristup novčanicima u kojima se čuvaju kriptovalute. NFT God je ostao i bez Substack, Gmail, Discord naloga, te digitalnih novčanika, pa je šteta pozamašna.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Jedan od primera lažnog softvera u rezultatima Google pretraživanja je reklama za Rufus koji služi za čišćenje USB drajvova. Primera ima još – recimo lažni Notepad++, pa se preporučuje opreznost, budući da oštećeni mogu da budu i oni koji nemaju digitalne novčanike i ne čuvaju ozbiljne svote u kriptovalutama.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: