Malware napadi stižu i na Linux sisteme

FBI i NSA objavili su da je Ruska vojna obaveštajna agencija koristi Drovorub malware koji targetira Linux sisteme, sa ciljem krađe podataka sa zaraženih računara. Drovorub nije prvi malwer za Linux, čak nije ni prvi ruski malwer za Linux. Prošle godine, Microsoft je upozorio na malware koji služi za napad na IoT uređaje, a tokom 2018. godine napravljen je VPN Filter malware koji targetira rutere.

PCPress.rs Image

Drvorub udario na Linux

Novi maliciozni programi eksploatišu činjenicu da korisnici (pogrešno) pretpostavljaju da se maliciozni programi pojavljuju samo za Windows operativni sistem. Zato svoje osetljive podatke prebacuju na Linux zasnovane računare, misleći da su tako sigurniji. To je možda bilo tačno pre dve decenije, ali istina je da je svaki operativni sistem, koji ima iole veći udeo na tržištu, podložan hakerskim napadima. Ako tome dodamo i činjenicu da mnoge kompanije smatraju da neće biti mete hakerskih napada, zato što nisu značajne ili zato što su „dobro“ zaštićene, otvara se veliki prostor za hakere.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

Najnovija istraživanja pokazuju da svi sistemi i svi uređaji mogu da budu, ili su već bili ciljevi hakerskih napada. U to spadaju i uređaji za koje bi se najmanje očekivalo da budu napadnuti. Udela u tome imaju i sami proizvođaći koji ne obraćaju dovoljno pažnje na određene aspekte zaštite, misleći da nisu interesantni hakerima. Oni su uglavnom zasnovani na određenim specijalizovanim derivatima Linux-a, koji sada sve češće postaje meta.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,