ERP 2024

Malware zarazio više od pola miliona Android korisnika

Lukas Stefanko, istraživač iz ESET-a, objavio je da je 13 aplikacija od istog proizvođača, od kojih su dve bile označene kao „trending“, zaraženo malware-rom.  Ukupan broj preuzimanja tih aplikacija bio je veći od 580.000, pre nego što ih je Google uklonio iz prodavnice.

PCPress.rs Image

Aplikacije su navodno trebale da budu igre u kojima korisnik vozi kamion ili automobil. Umesto toga, nakon instalacije dobili su „bagovite“ aplikacije koje su „pucale“ svaki put nakon pokretanja. To je bar bilo ono što je korisnik video. U realnosti, aplikacije su u pozadini preuzimale drugi softver sa domena koji je registrovan na vlasnika aplikacija iz Instanbula, Mert Ozeka, i instalirale malware. Do trenutka pisanja ovog teksta nije bilo u potpunosti otkriveno šta je tačno redio taj malware. Zna se da se pokretao svaki put zajedno sa Android sistemom i da je imao pun pristup mrežnom protoku, koji je autor mogao da iskoristi za prikupljanje podataka o korisniku i njegovim nalozima.

Predstavnik Google-a, Skot Vestover je potvrdio da su dotične aplikacije prekršile politiku Google-a i da su uklonjene iz prodavnice. Ipak, ovo nam ostavlja gorak ukus u ustima, pošto je samo još jedan u nizu neprijatnih događaja za Google, koji se već duže vreme suočava sa kritikama da nema dobru kontrolu nad aplikacijama u svojoj prodavnici. Da podsetimo da je samo u prošloj godini ova kompanija uklonila više od 700.000 malicioznih programa iz prodavnice, što je ogroman procenat ako se uzme u obzir da je u septembru ove godine u njoj bilo ukupno 2.6 miliona aplikacija.

Pročitajte i:  Google planira da postavi optički kabl između Kenije i Australije

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: