Data centri 2024

Mars rover i kontrola direktno iz kosmosa

Evropska svemirska agencija (ESA) počinje sa testiranjem tehnologije koja bi astronautima sa Internacionalne svemirske stanice mogla da omogući da upravljaju roverima koji se nalaze, ili će se u budućnosti nalaziti, na Mesecu i Marsu.

PCPress.rs Image

Ističe se da bi ovaj projekat mogao da omogući da se bolje ispitaju drugi svetovi, te da se tokom tog procesa utvrdi koliko su bezbedni za ljude, a da se astronauti u bližoj ili nešto daljoj budućnosti ne bi spuštali na nebeska tela koja te uslove ne zadovoljavaju. U prvoj etapi projekta ESA astronaut Luca Parmitano bi trebalo da preuzme kontrolu nad roverom koji će se naći na površini koja podseća na površinu Meseca, ali na Zemlji, i to u Holandiji. Specijalizovani kompjuter na Internacionalnoj svemirskoj stanici bi Parmitanu trebalo da omogući da „oseti“ ono što rover „oseća,“ a preko specijalnog džojstika koji komunikaciju sa robotom podiže na potpuno novi nivo.

PCPress.rs Image

Evropska svemirska agencija će nakon završenih testiranja proceniti koliko je projekta uspešan, a najpre koliko je astronaut sposoban da upravlja roverom u uslovima mikrogravitacije. Ukoliko sve protekne po planu novi projekat bi mogao da utaba put za istraživanje novih svetova, te kreira metode zahvaljujući kojima bi astronauti ostajali bezbedni na letelici sve dok rover, ili neki drugi robot, ne utvrdi koliko je neko vanzemaljsko okruženje bezbedno.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,